петък, 23 ноември 2012 г.

ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА

Споменавайки за важните неща в живота, всеки един от нас трябва да се замисли най-напред за приоритетите, който ни съпътстват докато сме живи, които не бива да загърбваме.
Всички знаем, че на първо място в живота е семейството и редом с него любовта, уважението и толерантността.
Не бива да забравяме,че животът не е само красота и осеян с цветя и рози. Пътя до всичко това е изпълнен с трудности; камъни,тръни, дълбоки ями и какво ли още не...
Но не е само това.
Човекът се учи още от утробата на майката, като бебе и така до края на живота си, и винаги има с какво да допълва празнотите, дори никога не ще ги допълне.
Не напразно бащата на философията Сократ казва: „Аз знам, че нищо не знам.”
Самият той с Платон и Аристотел полагат основите на философията.
Сократ се стреми да подтикне
хората да размишляват над своите постъпки, над разбиранията си за морала. Неговата максима '' аз знам, че нищо не знам'' е израз на желанието му да се отърси от традиционните мнения и сам да премисли моралните ценности.
Всеки човек общувайки с другите търси правилните отговори и определение за понятията като "Добро", "Справедливост" и "Достойнство".
В добродетелта се крие вечната истина, че човешкото познание е безгранично, и колкото повече научаваме, разбираме че предстои още много какво да научи.
Трудно е да се живее с изненадите, които ни преследват. Животът ни кара  да прекарваме стотици часове в мислене и разрешаване на различни проблеми от всякакво естество. Когато даден проблем се разплете и стигне до финал,  се появява следващия, който чака да бъде разрешен.
Бих определил човек като празна кофа, в която има малки, средни и големи камъни, но все още има празно място, което трябва да се допълва.
За да се случат или не нещата, винаги има своите причини. Те не идват случайно или с помощта на някакъв късмет.
Случват се и неща, които не очакваме, дори не желаем; например – болести, нараняване, влюбване, разлюбване, загуби, и т.н., неща които тестват душата, и нашето вътрешно "его".
В живота срещаме различни хора. Всеки има своя начин на поведение, загуби и т.н., неща които тестват нашето вътрешно „Аз”, и ни изграждат, и оформят като личности. Но зависи от самите нас ..., дали ще се поучим от грешките, които са от съществено значение.
Съществуват и други конкретни моменти и неща, които също тестват  и определят нашето поведение, психиката и отклика към съответния събеседник, но не и да се поддаваме на антагонистично поведение спрямо другия. Въпреки това съществува антагонизъм във всичките му проявления.
Дългият и труден път на тестване на личния живот – с всичките му етажи, подробности и аспекти, моделират и същевременно оформят характера на отделната личност.
Както и да живее човек, никога не ще избегне неочакваните,  трънливи и жестоки неща, които ни заобикалят.
...
© Николай Пеняшки – Плашков 

Няма коментари: