петък, 23 ноември 2012 г.

ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА НА НИКОЛА БАГДАНОВ В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ДОБРИЧ

  Вчера на 22 ноември  2012 г. от 17.30 часа в зала №2  в Художествена галерия Добрич, по случай 80-годишнината на скулптора Никола Богданов се откри изложба с негови творби, които са включени във фонда на АРТ - галерията, фотоси с монументите в града и региона, както и нови творби.
Изложбата бе открита от г-жа Детелина Николова кмет на гр.Добрич.


 




Скулпторът Никола Богданов е роден на 12 юли 1932 г. в гр.Търговище. Завършва средно образование в гр. Добрич, а висше в Художествена Академия - София, в ателието на проф. Любомир Далчев, специалност "Декоративно-монументална скулптура"
Става член на секция "Скулптура" при СБХ  гр. София.
В периода  от 1963 до 1981 г. работи като художник проектант в Куклен театър  в гр. Добрич.
През 1964 г. основава Дружество на художниците в града и е негов дългогодишен творчески секретар. Той е един от инициаторите  на общата художествена изложба "Земятя на хората", която привличаше с десетилетия художници от цялата страна. 


Участва в над 50 национални изложби. Негови произведения има в Националната галерия, Софийска градска галерия, в Русе, Силистра, Разград, Балчик, Каварна, Шабла и др.
Автор е на паметника на деспот Добротица в Каварна, На загиналите български воини 1944-1945 г. в с. Крушари, на адмирал Ф.Ушаков на нос Калиакра, на релефа на Н.В. Борис ІІІ, бюст-паметника на Васил Левски и паметника на Кирил и Методий в Добрич.
През 2002 г. е удостоен със званието "Почетен гражданин" на Добрич.



Никола Богданов
*************************

Няма коментари: