Най - скъпоплатените писатели в света

Американското издание Forbes състави класация на най-скъпоплатените писатели в света за 2013-2014 г. Начело на него е авторът на редица известни трилъри и детективски романи Джеймс Патерсън, който за изминалите 12 месеца е спечелил 90 млн. USD, а за последните 10 години е натрупал богатство на стойност 700 млн. USD.
Ето и ТОП 10 на класацията, в която първите девет места са за писатели от САЩ, а последното десето – за Великобритания.

1. Джеймс Патерсън
Доход: 90 млн. USD
Държава: САЩ
Първата си книга Патерсън публикува през 1973 г. и от тогава неизменно е сред най-продаваните автори в САЩ. Известен е най-вече с романите си за американския детектив-психолог Алекс Крос. Дефакто всяка 17-та книга с твърда корица, която се продава в Щатите, е на Патерсън. Любопитно е да се отбележи, че и днес той пише книгите си на ръка.


2. Дан Браун
Доход: 28 млн. USD
Държава: САЩ
Последната книга на Браун е издадена в 1.4 млн. екземпляра. По една от книгите му се подготвя снимането на филм, което е причина да спечели 6 млн. USD повече в сравнение с миналата година.


3. Нора Робъртс
Доход: 23 млн. USD
Държава: САЩ
Тя е автор на любовни и детективски романи. Една от причините за състоянието й е фактът, че през 2003 г. продава 12 романа, всеки от които с тираж над 1 милион екземпляра.


4. Даниел Стийл
Доход: 22 млн. USD
Държава: САЩ
За 40 години е публикувала 128 произведения, което прави средно по три нови книги на година. Част от произведенията й са насочени към детската аудитория, както и малко стихове. Над 600 милиона нейни книги са продадени в цял свят.


5. Джанет Еванович
Доход: 20 млн. USD
Държава: САЩ
„Мотивирам творчеството си с това, че веднага харча парите, които печеля. Моето хоби е пазаруването”, признава Еванович. Най-известното й произведение е поредицата детективски романи за Стефани Плъм.


6. Джеф Кини
Доход: 17 млн. USD
Държава: САЩ
Известен е с бестселъра си за деца „Дневникът на слабака”, която вече е поредица от осем части. Последната беше продадена през миналата година в 3 милиона копия. Произведенията на Кини вече имат няколко кино- и театрални представяния.


7. Вероника Рот
Доход: 17 млн. USD
Държава: САЩ
Тя е една на 26 години, но вече е в ТОП 10 на най-богатите писатели. Това се дължи благодарение на трилогията „Дивергенти”, който всъщност и носи цялото богатство от 17 млн. USD. Холивудската екранизация е донесла приходи от цял свят на стойност 270 млн. USD


8. Джон Гришам
Доход: 17 млн. USD
Държава: САЩ
18-тият роман на краля на „юридическите романи” му донесе стабилен приход през миналата година.


9. Съзан колинс
Доход: 16 млн. USD
Държава: САЩ
Авторката на „Студени игри” успешно влезе в ТОП 10 на писателите с най-високо заплащане, благодарение на холивудската екранизация на романа си. Трилогията е продадена в 3.3 млн. копия. Преди да се насочи към перото, тя е била сценарист на детски предавания.


10. Джоан Роулинг
Доход: 14 млн. USD
Държава: Великобритания
Авторката на „Хари Потър” продължава да печели добри пари благодарение на своя малък вълшебник. Стабилният доход идва от продажбите на електронния вариант на книгата. По първия роман за възрастни на Роулинг – „Случайна ваканция” ВВС снима филм.
Публикуване на коментар