четвъртък, 5 август 2010 г.

За поезията / или красотата на словото /

От години назад съществува твърдението, че “Изкуството е отражение на действителността”. Разбира се, че това е абсолютно вярно.
Но действителността и реалността имат своето конкретно място в историята, времето и своите измерения; видими и невидими, явни и неявни, имагинерни, трансцедентални и т.н.
Както поезията, така и творчеството като цяло имат своята дълбочина, чистота, красота и прозрачност.
Те отразяват и изразяват отношението, и познаването на твореца към всичко което го заобикаля. Именно поради тази причина поезията е многолика и се различава чрез своите проявления. Това се отнася и за изкуството като цяло…
Поезията както всичко друго има своята строга йерархичност, на която е подчинена.
Творчеството е израз на откровенията на твореца - поет, ценител не само на прекрасните неща в живота, но и на неговата трудна, стръмна, и пълна с тръни, бурени и камъни пътека, която трябва да преодолява. Именно той най-точно и вярно отрязява живота във всичките му измерения, и състояния чрез силата, и красотата на Словото.
Истинският творец ( поет, писател, художник ) разкрива и описва реалната действителност по различен / индивидуален/ начин, с красотата на своето творчество.
Именно в това се изразява величието, силата, целомъдрието и красотата на Словото, и Изкуството във всичките му проявления.

---------
автор: Николай  Пеняшки - Плашков /защитени авторски права/

Тази публикация е включена в предстоящата ми книга


1 коментар:

Art каза...

Това е - действителността, пречупена през ценностната система на твореца. От какво се формира ценностната система? Всеки може да отговори на този въпрос. По-важното е, че творецът не изкривява реалността, а я прави по-красива.