Интересни Литер-факти

Знаете ли, че първото произведение на световноизвестния писател Оноре дьо Балзак – Трагедията „Кромуел“, е прието изключително негативно от собственото му семейство. Същото важи и за следващите му литературни опити, които прави под различни псевдоними. В началото на 20-те години на 19. век той се заема с издателски бизнес, който претърпява пълен провал. До края на живота си Балзак не успява да се издължи на майка си, която финансира неговата издателска компания. По-късно, когато вече зад гърба си има няколко блестящи романа, френският писател отново започва бизнес, като разработва план за отглеждане на ананаси в дома си. И тази му дейност е обречена на неуспех, а той е принуден да избяга от кредиторите, скривайки самоличността си.
***
Знаете ли, че в един от своите романи известният английски писател Чарлз Дикенс безмилостно критикува т.нар. „училища на бедните”, като не си спестява и гневни упреци срещу цялата възпитателна ситема по онова време. Съвременниците му разказват, че именно потресаващите картини на изтезания и гаври върху деца, описани в “Николас Никълби”, са причина за затварянето на много подобни училища и за подобряването на режима в други. Благодарение на друг негов роман – „Мартин Чъзълуит” английският език се сдобива с нова дума – „пекснифовщина” означаваща „лицемерие”.
***
Знаете ли, че първият български фантастичен роман за деца е “Ян Бибиян. Невероятните приключения на едно хлапе.”. Той е издаден през 1933 година, а негов автор е големият български писател Елин Пелин. Година по-късно излиза и продължението – “Ян Бибиян на луната”. Писателят случайно вижда как двегодишният му син се преструва, че чете, повтаряйки думичките „ян бибиян”, които се превръщат в име на главния герой и съответно на романа…
***
Знаете ли, че истинското име на Луис Карол е Чарлз Латуидж Доджсън. Писателят променя името си и не иска да се представя като детски автор, тъй като е преподавател по математика в Оксфорд. Разбира се той дължи своята световна популярност именно на писателската си дарба и по-точно на произведенията „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“. Прототипът на Алиса е четири годишно момиче, което се казва Алис и е дъщеря на декана на колежа, в който преподава Доджсън.
***
Знаете ли че, известният писател Ърнест Хемингуей имал навика да излиза от дома си с джобове, пълни с книги, така че да може във всяка свободна минута да се отдава на любимото си занимание – четенето. Този необичаен навик Хемингуей наследява от майка си. Страстен любител на книгите, писателят притежава работна библиотека от 7400 тома, съдържаща множество специализирани научни издания от почти всички сфери на живота.
***
Знаете ли, че най-популярната латиноамериканска писателка Исабел Алиенде започва всеки свой роман на датата 8 януари. През 90-те години на миналия век всяка нейна книга влиза в челната десетка на най-продаваните заглавия в света. Нейното най-известно произведение, “Къщата на духовете”, се ражда от писмата, които пише на своя 99-годишен дядо, който тогава е на смъртно легло. Книгата на практика отразява седемдесетгодишната история на собственото й семейство.
***
Знаете ли, че освен писател и драматург, Димитър Димов е ветеринарен лекар, професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни, автор на повече от 20 научни труда. След смъртта му през 1966 г. в неговия архив са открити планове и ръкописи за две книги върху теорията на отражението. Неосъществена остава и мечтата му да напише книга за своя роднина Яне Сандански, въпреки че през целия си живот събира материали за нея.
***
Знаете ли, че Александър Дюма е известен и като експерт готвач. Наред с блестящите си художествени романи Дюма е автор на „Голяма кухненска енциклопедия“, публикувана след смъртта му през 1873 година. Книгата е едновременно и енциклопедия, и готварска книга. Съкратена версия на уникалната му творба излиза през 1882 г. под заглавието “Малка кухненска енциклопедия”.
***
Знаете ли, че българският роман “Под игото” е писан в изгнание. По време на сътворяването на основната част от романа, в периода 1887-1888 година, Иван Вазов живее в Одеса, неговото убежище от започналите в България гонения срещу русофилите. Творбата е пренесена в България с руската дипломатическа поща и публикувана през 1894 година. Също в изгнание са написани и националните шедьоври на други народи – например “Клетниците” на Виктор Юго и “Пан Тадеуш” на Адам Мицкевич.
***
Знаете ли, че през 1840 година Александър Дюма издава книгата „Учителят по фехтовка“ в съавторство с учителя си по фехтовка Огюстен Грисиер. Творбата представлява разказ за събитията през Декемврийската революция в Русия. Впоследствие романът е забранен от император Николай I, а Дюма е обявен за персона нон грата в Русия до смъртта на владетеля. Верният приятел на Дюма – Грисиер, пък е споменат с уважение в „Граф Монте Кристо“ и „Братята корсиканци“, а също и в мемоарите на Дюма.
***
Знаете ли, че световноизвестният писател Стивън Кинг пише шест романа под псевдонима Ричард Бакман. Това са „Гняв“, „Дългата разходка“, „Бягащият човек“, „Пътна мрежа“, „Проклятието“ и „Регулаторите“. Два от романите на Бакман са филмирани, като в лентата по романа “Бягащият човек” главната роля играе Арнолд Шварценегер. След като псевдонимът е разкрит, Кинг устройва мнимо погребение на Ричард Бакман. Последният роман „Регулаторите“ е издаден след фалшивата смърт на Бакман, като Стивън Кинг излиза с изявление, че ръкописът е намерен сред вещите на покойния писател.
***
Знаете ли, че най-младият носител на Нобелова награда за литература е Ръдиард Киплинг, който я получава през 1907 г. на 42 години. Най-възрастният Нобелов лауреат е Теодор Момзен, удостоен с отличието през 1902 г. на 85 години.
***
Знаете ли, че през 1944 година големият български писател Димитър Талев е изключен от Съюз на българските писатели, а малко по-късно е арестуван и обвинен в „прояви на великобългарски шовинизъм“. В периода 1948 – 1952 година заедно със семейството си е изселен от София в Луковит. Именно там в обществена изолация Талев довършва романа „Железният светилник“ и създава втората и третата част на своята знаменита тетралогия – „Преспанските камбани“ и „Илинден“. В последните години на живота си писателят е реабилитиран от народната власт – избран е за член на Управителния съвет на Съюза на българските писатели, а също и за депутат в Петото народно събрание.
***
Знаете ли, че известният български писател Георги Данаилов завършва химия и физика в Софийския университет. След като се дипломира, бъдещият писател става учител по химия в Свищов. В периода 1963-76 г. е асистент в Катедрата по органична и обща химия вьв ВХТИ – София. Едва през 1976 г. сменя напълно попрището си и започва работа като драматург в театър „Сълза и смях“. Сред най-известните му пиеси са “Краят остава за вас”, “Несериозна комедия”, “Господин Балкански” и “Една калория нежност”. Според мнозина, обаче, делото на живота му са мемоарите “Доколкото си спомням”.
***
Знаете ли, че авторът на „Двойната Лотхен” и „Летящата класна стая” Ерих Кестнер е преследван от тайната полиция на Третия Райх – Гестапо, а Адолф Хитлер лично забранява книгите му да се издават в Германия. През 1933 г. негови творби са изгаряни публично на площадите в Берлин, а сред множеството, което гледа пламъците, е и самият писател. Обявен за „политически неблагонадежден”, Кестнер е изключен от Съюза на писателите, гонен от властта и два пъти арестуван. Въпреки че заклеймява твореството му, нацистката власт му разрешава временно да публикува „аполитични” книги в чужбина, за да се набави така необходимата чужда валута за Райха.
***
Знаете ли, че испанският писател Лопе де Вега се счита за един от най-продуктивните автори на всички времена. Той създава повече от 1500 пиеси, само 425 от които са оцелели до днес. Негов сериозен конкурент по количество написани произведения е Ърл Гарднър, който е запомнен с невероятната способност да разпределя вниманието си, като пише едновременно седем романа. Александър Дюма (баща) също е надарен с умението да твори с изключителна бързина. През 1845 г. писателят се хваща на бас, че ще завърши първия том на “Рицарят от “Мезон Руж” за 72 часа, и спечелва облога.
***
Знаете ли, че литературната легенда Фридрих Шилер получава творческо вдъхновение единствено от миризмата на гнили ябълки, Оноре дьо Балзак – от аромата на кафе и тропически билки, а Иван Вазов може да седне пред белия лист само ако е запалил цигара. Ърнест Хемингуей също е известен с необичайни ритуали по време на писане, като например да подостря десетки моливи, преди да твори, и често пише прав заради травма в гърба. Без да имат такава основателна причина, Луис Карол и Вирджиния Улф също предпочитат да създават книгите си прави. Към странностите на великите може да се прибави и старателният избор на хартия от Александър Дюма – дидактическите си съчинения и есета той пише на розова хартия, романите – на синя, а поемите – само на жълта.
***
Знаете ли, че големият писател Ерих Мария Ремарк се сдобива с благородническа титла срещу 500 марки. Сумата е заплатена на обеднелия барон Хуго фон Бухвалд, който, за да предаде въпросната титла, официално го осиновява. Новоизлюпеният аристократ веднага си поръчва визитни картички с корона, започва да носи монокъл, да се облича елегантно и да употребява неимоверно количество калвадос. С ново самочувствие той се отдава на светския живот, посещава прочутите ресторанти и присъства на всяко възможно театрално или концертно събитие.
***
Знаете ли, че Маргарет Мичъл започва да пише “Отнесени от вихъра” през 1926 година, докато е прикована към леглото заради проблеми с крака. В нейното начинание е посветен единствено съпругът й, докато всички останали роднини и приятели са в пълно неведение. Нарастващият брой страници писателката крие под леглото, в килера или под канапето. Първоначално Мичъл написва финала на произведението и няколко години подред книгата остава без първа глава. Дълго време главната героиня се нарича не Скарлет, а Пенси О’Хара. Авторката дори смята да назове романа си “Под напора на изтощителния товар” или “Утре е друг ден”, но в крайна сметка се спира на заглавието “Отнесени от вихъра”, което заимства от стихотворение на Ърнест Доусън .
***
Знаете ли, че през август 2008 г. е изтъргуван рядък екземпляр от първото издание на романа “Ема” на известната английска писателка Джейн Остин за невероятната сума от 180 000 британски лири. Ценната антика се състои от три тома и е закупена в Лондон по време на търг на аукционна къща “Бонамс”. Платената сума представлява световен рекорд за печатно произведение на писател. Колекционерското издание е с автограф на Джейн Остин, даден на нейната приятелка и гувернантка на племенниците й – Ани Шарп. През последната една година аукционна къща “Бонамс” осъществява още две големи литературни сделки – продава екземпляр на “Хобит” от Толкин с автограф на автора за 60 000 британски лири и първо издание на “Брулени хълмове” от Емили Бронте за 114 000 британски лири.
***
Знаете ли, че Франсоа Мари Аруе, известен повече като Волтер, освен писателски талант, притежава и блестящи качества на математик. Именно с тяхна помощ той успява да спечели истинско богатство от националната лотария и така си осигурява финансова стабилност до края на живота си. Съвсем случайно писателят открива грешка при оценката на вероятността за лотарийна печалба, направена от държавата. След великото си прозрение Волтер създава задруга, която изкупува всички лотарийни билети, като спечелената сума многократно надхвърля направените разходи.
***
Знаете ли, че бащата на Владимир Набоков е убит по погрешка в Берлин от руски монархисти. Тази трагедия се превръща в основен мотив в творбите на писателя – мнозина от героите му намират смъртта си заради недоразумение. В произведенията си той често описва и собственото си неврологично заболяване синестезия – състояние, при което сетивните възприятия се смесват. Освен като писател, Набоков се изявява и като лепидоптерист – човек, събиращ и изучаващ пеперудите. В периода 1940 – 1945 г. той е куратор на колекцията от пеперуди в Музея по сравнителна биология към Харвардския университет.
***
Знаете ли, че създател на един от най-популярните литературни жанрове – научната фантастика, е французинът Жул Верн. Още с първата си новела “Пет седмици в балон”, издадена през 1863 година, и най-вече с последвалите книги “Пътуване до центъра на земята” (1864 г.) и “От земята до луната” (1865 г.) той създава и развива новия литературен жанр, който печели милиони почитатели навсякъде по света.
***
Знаете ли, че прародителят на детективските романи е американският писател Едгар Алън По. Разказът “Убийствата на улица Морг“, публикуван през 1841 г., се счита за първата детективска творба. Работещият като редактор млад автор получава за своята публикация хонорар от 56 долара – необичайно висока цена, особено след като за известното си произведение “Гарванът” Едгар По взима само 9 долара. По-късно разказът “Убийствата на улица Морг“е публикуван в нова версия и претърпява цели 52 промени.
***
Знаете ли, че турският писател нобелист Орхан Памук е съден от собствената си държава. Дълго време той е преследван по обвинения за обида към „турската идентичност“ заради твърденията му, че в Османската империя е имало арменски геноцид. Писателят твърди, че са избити 1 млн. арменци и 30 000 кюрди, което в родината му се приема за истински скандал. През януари 2006 г. делото срещу него е отменено. След удостояването му с Нобелова награда за литература през 2006 г. Орхан Памук е реабилитиран – за учебната 2008-2009 г. в учебниците по турски език и литература за 12. клас вече фигурират две негови произведения – романите „Нов живот“ и „Безмълвната къща“.
***
Знаете ли, че поредицата „Хари Потър” носи на писателката Джоан Роулинг 40 милиона долара годишно, и така тя изпреварва по доходи британската кралица. Романите за Хари Потър са преведени на 65 езика, включително и на зулуски. Първите три книги за Хари Потър не слизат от върха на класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс”, затова вестникът е принуден да обяви отделна класация за детски книги. От ноември 2007 г. петте филма по романите за Хари Потър са най-касовата поредица на всички времена, с приходи от над 4,5 млд. долара, изпреварвайки 22-те части на Джеймс Бонд и шестте на „Междузвездни войни”.
***
Знаете ли, че заради своя роман “Между пустинята и живота” Николай Райнов е анатемосан от църквата. Родното православие публично заклеймява вече популярния автор и препоръчва на правоверните да избягват какъвто и да е било контакт с творчеството му. В книгата си, издадена в далечната 1919 година, писателят оспорва мита за непорочното зачатие на Дева Мария и се противопоставя на догматиката на църквата, давайки ново тълкувание на Новия завет. Неговата хипотеза достига до там, че Райнов посочва конкретен баща на Исус Христос – бунтовника Акхар бар Гамлиел.
***
Знаете ли, че първите книги с меки корици се появяват през 1935 година. Те са плод на въображението на Алън Лейн, тогавашния директор на издателството Bodley Head. Той осъзнава нуждата книгите да бъдат по- достъпни и евтини и да се продават не само в книжарниците, а и по реповете, в будките за цигари и във веригите магазини. Така на пазара излизат книгите с меки корици под марката Penguin. Първите такива книги са творби от Ърнест Хемингуей, Андре Мороа и Агата Кристи. Те са оцветени в зависимост от жанра – оранжеви за белетристика, сини за биографични книги и зелени за криминални романи. Най-голямото предимство на новия тип книги без съмнение е тяхната цена: те струват колкото пакет цигари – само шест пенса.
***
Знаете ли, че идеята за романа „Мъртви души” Гогол получава от големия руски поет Пушкин. Това става през септември 1831 година. Документираната история на написването на романа започва на 7 октомври 1835 година, когато в писмо до Пушкин Гогол за първи път споменава бъдещата си книга „Мъртви души”. Романът е замислен като изключително смешен, а в последствие готовото произведение се оказва по-скоро сатирично. Друг интересен факт, свързан с „Мъртви души”, е, че когато творбата вижда бял свят през 1842 година, авторът я представя не като роман, а като поема в проза. Първоначалната идея на Гогол е да създаде трилогия, но завършва напълно само първата част. След смъртта му е намерен непълен ръкопис на втората част, който е публикуван посмъртно.
***
Знаете ли, че освен като гениален писател, Достоевски е известен и с революционните си възгледи. Около средата на ХІХ век той се запознава с революционера Петрашевски и влиза в неговото тайно общество. На 19 ноември 1849 година петрашевци са арестувани и осъдени на смърт от император Николай І. Смъртната присъда на някои от осъдените, включително Достоевски, е заменена с каторжен труд, но за назидание царят нарежда да ги заведат до мястото на екзекуцията и до последния момент ги кара да вярват, че ще бъдат екзекутирани. По време на четиригодишната каторга в Сибир Достоевски преосмисля политическите си идеи и се обръща към религията. Своите страдания в Омската крепост той описва в прочутата си книга “Записки от мъртвия дом”.
***
Знаете ли, че най-голямото постижение на американския писател Марк Твен не са неговите забавни сюжети, а езикът, който използва. Американски изследователи са установили, че говорът на Хъкълбери Фин от едноименното произведение е много близък до речта на необразованото население в южните щати. Марк Твен пръв се осмелява да използва простонароден език, създавайки истинска литературна революция. След него все повече американски писатели се стремят да пишат максимално близо до живия език. Затова и Хемингуей по-късно ще заяви: “Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена “Хъкълбери Фин…”
***
Знаете ли, че освен към приключенските романи, писателят Даниел Дефо има траен интерес към търговията и написва множество есета и памфлети на икономическа тема. През 1703 г. Дефо е осъден именно за един от тези памфлети с красноречивото заглавие „Най-краткият начин за справяне с несъгласните“. Присъдата се състои в привързане на позорния стълб и затвор. С това Д. Дефо става първият човек, привързан на позорния стълб, който впоследствие се превръща в национален герой.
***
Знаете ли, че произведения на фентъзи-писателя Тери Пратчет заемат челни позииции и в двата списъка за бестселъри във Великобритания цели три пъти – рекорд, който до момента не е повторен от никой друг автор. През 1998 г. Пратчет е удостоен от кралица Елизабет Втора със званието Кавалер на Ордена на Британската империя за приноса си към литературата. Въпреки че Пратчет не се занимава с наука, някои от теориите му изненадват учените Йън Стюарт и Джак Коен и през 1999 г. те издават книгата „Техниката на дисковия свят“. Тя е базирана на кратък разказ на Пратчет и представлява уникален поглед към модерните научни теории.
***
Знаете ли, че истинското име на писателя Стендал е Анри Мари Бейл. Неговият роман „Пармският манастир“ е публикуван първо в Италия, тъй като авторът намира страната за много по-подходяща и „страстна“, отколкото родината му Франция. Стендал е автор на множество книги, посветени на изкуството на Италия – монографията „История на живописта в Италия“, пътеписите „Рим, Неапол, Флоренция“ и „Разходки из Рим“, както и на памфлета „Расин и Шекспир“. Очарован от музиката на италианския композитор Джоакино Росини, писателят създава и обширна негова биография.
***
Знаете ли, че най-голямата сума, платена на писател за едно-единствено изречение, е хонорарът от 15 000 $, дадени от режисьора Дарил Занук на сценариста на филма “Най-дългият ден” – Джеймс Джоунс. Тази рекордна сума е дадена, за да се промени фразата “Не мога да ям тази гадна стара консерва с риба тон” с “Не мога да понасям тази проклета стара риба тон”… Точната сметка показва, че писателят е участвал в изключително изгодна за него сделка, тъй като е получил по около 2500 $ на дума.
***
Знаете ли, че канадски физици от нанотехнологическата лаборатория на университета „Саймън Фрейзър“ във Ванкувър са създателите на най-малката книга в света. Нанокнижка е с размери 0,07 на 0,1 мм. Проф. Карен Каванаг и Ли Ян от университета „Саймън Фрейзър“ са успели да направят миниатюрното издание, като са фокусирали йонни лъчи на галия с диаметър 7 нанометра. Галият е използван като мастило, а силициева подложка е послужила вместо хартия. Що се отнася до съдържанието, „книжката” съдържа приказка на Малкълм Дъглас Чаплин, разказваща за малкия Тед, който участва в състезание по отглеждане на ряпа и побеждава. Засега уникалната книга е в един-единствен екземпляр, но ако има желаещи да я купят, от нея ще бъдат направени още 100 бройки. Според в. „Ванкувър сън“ цената на издадената книга е 20 000 долара, като в нея не влиза стойността на микроскопа, без който текстът не може да бъде прочетен.
***
Знаете ли, че най-голямата манастирска библиотека в света се намира в бенедиктинския манастир в Адмонте, Австрия. Манастирът в Адмонте е основан през 1074 г., а библиотеката към него – през 1774 г. Книгохранилищата са изработени в стил рококо с дължина 70 м, ширина – 14 метра и височината на помещенията 13 метра. Една от големите забележителности в библиотеката са фреските на Бартоломео Алтомонте. В момента библиотеката съхранява около 200 000 книги, в това число 530 ранни печатни издания, наречени инкунабули, и 1 400 ръкописа. След четири годишна реставрация библиотеката отваря врати през 2008 година. Благодарение на реновирането тя ще може да приема над 70 000 посетители годишно.

Публикуване на коментар