четвъртък, 18 септември 2014 г.

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ В СВЕТА

Ако проверим по брой резултати в търсачката Гугъл имената на най-известните български писатели и поети на английски се получава следната класация:

- Валери Петров;

- Недялко Йорданов;

- Антон Дончев;

- Виктор Пасков;

- Георги Господинов; 

- Атанас Славов;

- Христо Бойчев;

- Стефан Цанев;

- Анджел Вагенщайн;

- Алек Попов;

- Людмила Филипова;

- Йордан Радичков;

- Станислав Стратиев;

- Милена Иванова - живее в Париж;

- Илия Троянов;

- Захари Карабашлиев;

- Владимир Зарев;

- Владимир Левчев;

- Мирослав Пенков - писател от най-младото поколение; 

- Пейчо Кънев;




ОТ  БЪЛГАРСКИТЕ  КЛАСИЦИ: 


- Христо Ботев;

- Йордан Йовков;


Искам да спомена, че с огромна изненада, един от най-популярните в света съвременни български писатели е жена. 
     Името и е, Милена Иванова, която живее в Париж, като професионален писател. Тя пише на Испански, и я превеждат на няколко езика. Книгите и се издават в множество държави. Издателството и е "Рандъм Хаус", една от най-големите издателски къщи.
Милена Иванова  е също писател от средно поколение. Емигрирала е в Испания през 1990 г. и е работила там като компютърен специалист. През 90-те години, тя прописва на Испански и става популярна с българското си име. Първият и роман "Sexperiences" e еротичен, с психологически подход върху отношенията между двата пола.
Сюжетите на книгите й са на испански, включително и героите. Първият й роман е преведен на 7 езика, включително в Германия, Русия, Италия и др. 
На български е издаден с испански псевдоним на авторката. Други два нейни романа са огла-вявали класации за бестселър в различни раздели на Амазон. 
Писателката Милена Иванова е написала за пръв път роман с български сюжет  през 2013 г. за нашия пазар. У нас не е много позната. 

След нея по популярност в света се нарежда българо-германския писател Илия Троянов, който живее в Германия от дете. Той пише своите книги на немски. Има издадени около 30 книги.  Някои от тях са за пътешествия в екзотични страни. През живота си не е късал с България. По негова книга е създаден нашумелият филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде".

Няма коментари: