петък, 29 юни 2012 г.

ПИСАТЕЛЯТ ДИМИТЪР АТАНАСОВ гостува в гр. Добрич








Днес на 29 юни 2012 г., петък от 18 часа във фоайето на Голямата кон-
цертна зала на читалище "Йордан Йовков - 1870" в гр.Добрич се със-
тоя среща разговор с Пловдивския писател Димитър Атанасов.
Организатори на това вълнуващо събитие бяха Дирекция Хуманитарни дейности на община Добрич; Народно читалище "Йордан Йовков"- Добрич
и Сдружение на писателите - Добрич. 

Димитър Атанасов е белетрист, раматург и журналист. Роден е през 1953 в Силистра. Живее и работи в Пловдив. Дългогодишен секретар на Клуба на дейците на културата. Член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските артисти /секция драматургия/ и Съюза на българските журналисти. Негови творби са превеждани на английски, италиански, немски, френски, руски, сръбски и турски език.







Издал е книгите „Пентакон" /разкази/, „Тарпани" /роман/, „Среднощни портрети" /сборник/, „Сметище за надежди" /роман/, „Вернисаж" /стихове/, „Запазено място" /пиеси/. Има пътеписи за посещенията му в Китай и Македония. През 2010 г. романът "Тарпани" беше преведен и издаден в Германия, а през 2011 - и „Световъртежи" /разкази/.

Носител е на едни от най-престижните национални литературни награди - „Южна пролет'1989" „Светлоструй" /1993/, за драматургия на националните театрални празници Нова българска драма - Шумен, на Съюза на българ-
ските писатели /2007/ - за пиесата „Сметището".
Писателят запозна своите колеги и обществеността на Добрич със своето 
творчество. По голямо внимание отдели на романа "Тарпани", който е от-
личен в националния конкурс за роман на ездателство "Хр.Г. Данов" (1990).

Издаден е с конкурс на Министерство на културата. 
На следващата година получава наградата „Пловдив“ (1993) и националната награда „Светлоструй“ (1993). Пиесата „Зелено“, написана по романа, е удостоена с поощрителна награда „Иван Радоев“ (Плевен, 2001) и с голямата награда за драматургия на националния преглед „Нова българска драма“ (Шумен, 2001). Създаден е и сценарий за игрален филм, одобрен от Националния филмов център. Предстои заснемането му.


Няма коментари: