сряда, 23 юни 2010 г.

МВР спря онлайн библиотека, излови 6-ма престъпници, качвали Шекспир



Най-богатият сайт, в който можехме да прочетем хиляди литературни произведения на най-великите класици и съвременници - от Шекспир, Волтер, Дюма, Молиер, Пушкин, Бокачо, през Ботев, Вазов, Пенчо Славейков, та чак до Талев, Димов, Вежинов и Ралин, вече е в историята. Остава ни утехата от "Листопад" и "Двама завинаги".

За тази огромна "услуга" към нечетящия български народ хиляди форумци "благодариха" на служители на ГДБОП, които пресякоха нелегалното разпространение на книги в интернет пространството чрез сайта chitanka.info, потвърдено от пресцентъра на МВР. Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени - Асоциацията "Българска книга", Съюза на преводачите в България и редица издателски къщи. Установена е шестчленна престъпна група, която действала от различни градове в България.

На покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, който е поддържан интернет сайтът. Разследващите установили, че "виртуалната библиотека", от която се теглели пиратските литературни произведения като "Хамлет", "Тримата мускетари", "Тартюф", "Ад", "На прощаване", "Левски" и "Нощем с белите коне" е укрита в помещение на печатница в София.

Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници, сред които напоследък "Преди да се родя" на Ивайло Петров, "Автобиография" на Бранислав Нушич, "Пан Тадеуш" на Адам Мицкевич и стотина детски приказки от Джани Родари, Ангел Каралийчев и Елин Пелин.

Това предизвика светкавичната реакция във форумите. "И без това сме се разчели много, затъпяваме, децата ни израсват с компютърни игри, не четат, неграмотни са, а сега започнахме да забраняваме и сайтове за литература.", пише един от потребителите на chitanka.info. "Значи за разпространението на идиотските холивудски филми и чалга през торентите няма проблеми, за хилядите пиратски песни, които гърмят по радиата няма проблеми, но изведнъж литературата стана грижа номер едно. МВР да пусне сайт за турски сериали, всеки да може да си гледа сериите по 20 пъти, за да ги научи наизуст.", споделя друг потребител. "Щом нямат право, да ги спират", пише в блога си студент от УНСС.

"Нямам пари да си купувам книги, има романи, които не са преиздавани от години, няма от къде да си купиш дори някои от класическите творби. Нека да направят сайта платен - срещу 5 или 10 лева годишно всеки да може да го използва като библиотека. Да не говорим, че ако отидете в някоя библиотека, особено в някой по-малък град, книгата,. която търсите - или я няма, или не е върната, или е открадната.", казва потребител в един от най-големите форум-сайтове у нас. В момента се подготвя подписка срещу забраната на сайта, която ще бъде изпратена до премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Frognews.bg припомня, че преди месец, около 24-ти май, Ден на Славянската писменост, излезе информация, че четем средно по половин книга годишно, което водело до цялостно затъпяване на нацията. Сайтът chitanka.info беше изключително полезен за студенти и ученици, които го използваха преди изпити или класно. За утешение на литературните маниаци остава алтернативният www.slovo.bg, в който обаче има само български автори.

22 Юни 2010, автор: Васил Василев

2 коментара:

Art каза...

Аз ще замълча, съпричастна към мнението на автора.

Николай Пеняшки каза...

Разбира се,съпричастните трябва да бъдат всички
потребители!