събота, 1 ноември 2014 г.

Първи ноември – Ден на народните будители

   Няма народ, който да живее сам за себе си. Духовната принадлежност и признанието към народните будители, за които говорим в днешния празничен ден, имат изключително важно значение за българската нация. 
  Духът във всеки един от нас е най-ценното и възвишено качество във всеки един от нас, както и за българската нация.
   Най-важният показател за това е създаването на Българската държава от Хан Аспарух през 861 година. Именно този несломим български дух на българския народ е издържал на 5 - вековното османско робство, на което е била подложена нашата българска мила родина България. 
  В новоосвободената Българска държава както масовият човек, така и интелигенцията съзнавали активната роля, решимост и признателност на народните будители - възрожденски писатели, революционери и други общественици, които кръщавали училища, читалища, улици и булеварди с имената на загиналите български герои. 
   По този повод Министърът на народното просвещение в България Стоян Омарчевски внася предложение в Министерски съвет за определянето на 1-ви ноември за Ден на Българските народни будители през 1922 година.  Този ден е честван за първи път в гр. Пловдив през 1909 година, а от 1921 година до 1945 година е общонационален празник. 
  Традицията на празника се възобновява със Закон за допълнение към кодекса на труда, приет от 36-то Народно Събрание на 28 октомври 1992 г. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и не-присъствен ден за всички училища и Университети в страната. Петър Константинов дава идеята за възстановяване на този тържествен ден - един от най-светлите български празници. Той е посветен на паметта на българските просветни дейци, журналисти, отдали своята активна дейност и творчество за народно самосъзнание. 
   В този тържествен ден българският народ най-тържествено възвеличава подвига на възрожденските дейци и революционери, благодарение на кои-то се е създала атмосферата, повела българския дух към борба за независимост. 
   Малко са държавите в целия свят, които имат празник на духовността. Той е посветен на делото на борците за национално освобождение, радетелите, книжовниците, просветителите съхранили духовните ценности на нацията ни и нейния морал, опазени през вековете. 
   Великите имена, с които свързваме този светъл ден са Захари Стоянов, Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Г. Сава Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов, Стефан Стамболов - все велики личности, но малка част от всички истински заслужили българи, които не само са показали, но и доказали какво означава да милееш за родината си, и с готовност да отдадеш живота си за нея.
     Поклон пред светлата им памет и честит празник!


автор: Николай Пеняшки - Плашков 
Добрич; 1.11. 2014 г.

Няма коментари: