неделя, 18 септември 2011 г.

10 ЧУДЕСА НА СВЕТА, ЗА КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ


Въпреки, че може и да сте чували за някои от тях, тези чудеса не са така известни като „седемте чудеса на света”. Това обаче не им пречи да са изключителни.









Оризовите плантации на Банауе
Снимка: luciedebelkova.com
*************************************************
Оризовите тераси в Банауе са на 2000 години и са издълбани в планината Ифугао във Филипините от местното население. Терасите често се спрягат от филипинците като „осмото чудо на света”. Смята се, че са били изградени почти изцяло на ръка. Терасите се намират на 1500м. надморска височина и покриват 10 360кв.км. от склоновете на планината. Напояват се от древна напоителна система, разположена в дъждовните гори над тях. Казва се, че ако отделните тераси се наредят в редица, те ще обиколят половината земно кълбо. Местните жители продължават да сеят ориз и зеленчуци, но ерозията постепенно разрушава терасите и е нужно те да бъдат реконструирани постоянно.
--------------------
СИГИРИЯ /снимка: google.com
















Сигирия (Скалата на лъва) е древна скална крепост и останки от дворец, разположени в централната част на Матале в Шри Ланка, които са оградени от дълга мрежа градини, басейни и други структури. Сигирия е популярна туристическа дестинация и е известна с древните рисунки (стенописи), които напомнят за тези в пещерите Аджанта в Индия. Сигирия е построена по времето на управлението на цар Касапа I (447г – 495г) и е една от седемте забележителности в Шри Ланка, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО.
Историята около изграждането на градините и двореца е наистина интригуваща. Касапа бил по-големия син на владетеля Датхусена, който незнайно защо завещал трона на по-малкия Мохалана. Касапа обаче не допуснал това да се случи и направил преврат, като затворил баща си в тъмница и по-късно го убил, а брат си прокудил в Индия.

Касапа бил убеден, че все някога Мохалана ще се завърне и ще го преследва, за да отмъсти за баща им, поради което избрал скалата Сигирия, за да я превърне в свое сигурно убежище. Мохалана все пак превзел крепостта, но тогава Касапа се самоубил, за да не попадне в неговите ръце.
----------------------------

КУЛАТА НА ХЕРКУЛЕС














Кулата на Херкулес е древен римски фар, намиращ се на полуостров на около 2.4 километра от центъра на Ла Коруня в Испания. Структурата е висока 55 метра и има гледка към северноатлантическия бряг на Испания. Построена е преди 1900 години и е реконструирана през 1791г. Това е най-старият римски фар, който все още е в употреба.
--------------------------------
ТОРУН

Снимка: Arrnau

Торун е град в северната част на Полша, разположен на река Вистула. Средновековният град е родното място на Николай Коперник. Археолозите са открили, че първите заселници в околността са били през 1100г. пр. н.е. През 1230г. тевтонските рицари построили замък на мястото. През 1263г. францискански монаси се заселили в града, а след тях и доминиканците. През 1264г. наблизо се основава нов град. 20 години по-късно градът (тогава два града) се включва в Лигатана на Ханзата и скоро се превръща във важен търговски център. Както можете да видите, градчето е доста привлекателно.
--------------------------------

Пещерите Аджанта

Снимка: Gui Stafford

Пещерите Аджанта в Махаращра, Индия са издялани в скалите монументи, датиращи от 2-ри век пр. н. е. и съдържат рисунки и скулптури, смятани за шедьоври. Около 480г. пещерите били изоставени и джунглата ги крила до 1819г., когато британски офицер тръгнал по следите на тигър. Той случайно попаднал на входа на една от пещерите и на стената изписал името си, което и до ден днешен се вижда.

Долината на цветята

Снимка: Google.com

Долината на цветята е изключително красива долина високо в Хималаите, която е описвана от катерачи и ботаници от повече от век, а в индуската митология присъства още по-отдавна. Този изключително разнообразен терен е дом на много редки и застрашените животински видове, сред които влизат черната азиатска мечка, снежният леопард, баралът (хималайският син овен). Стотиците видове цветя оцветяват долината в най-различни нюанси, които се променят с времето. Долината на цветята е включена в Световното наследство на ЮНЕСКО. Местните винаги са знаели за съществуването на приказното място и разказват легенди, че там живеят феи.

Метеора

Снимка: ninaiznaizena

Метеора („окачените скали”) е един от най-големите и най-важните комплекси от източно ортодоксални манастири в Гърция. Седемте манастира са построени върху естествени пясъчникови стълбове. Достъпът до тях е бил изключително труден и е изисквал високи стълби или големи мрежи по които се издърпвали храната и хората. В района са съществували двадесет и четири манастира. Днес са останали само седем действащи, единият е закрит за посещения на туристи. Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Баган

Снимка: Google.com

Баган е древен град в Мандалай, Бурма и първоначално се е казвал Аримаданапура (градът на този, който победи врага), както и Тамбадипа (земята на меда) и Тасадеса (сухата земя). Градът е бил древна столица на няколко древни кралства в Бурма. Баган кандидатства да стане част от световното наследство на ЮНЕСКО, но е отхвърлен. Според някои причината е политическа, но официалното становище е, че военната хунта реставрира древни храмове и сгради без да се съобразява с оригиналните архитектурни стилове и използва модерни материали, които нямат нищо общо с оригиналния дизайн.

Снимка: Kyaw Photography

Лептис Магна

Снимка: Libyan Soup

Лептис Магна е бил виден град от Римската империя. Руините му се намират в Ал Кумс, Либия, на 130км. източно от Триполи. Мястото е едни от най-забележителните и добре запазени руини от Римската империя в Средиземноморието. Градът е основан от финикийски колонизатори около 1100г. пр.н.е. и става известен чак когато Картаген се превръща в основна сила на Средиземноморието през 4-ти век пр.н.е. Остава под владението на Картаген до края на третата пуническа война през 146г. пр.н.е. и след това преминава към римската република.
В Римската Империя Лептис Магна e център за снабдяване на империята с екзотични животни. По времето на Юлий Цезар в града живеят 100 000 души. По време на Траян градът става колония, а по времето на Север, който произлиза от тук, градът получава ius italicum, което означава голямо освобождаване от данъци.

Библиотеката на Целзий

Снимка: BrianMorley

Това чудо е посветено изцяло на знанието. Библиотеката на Целзий се намира в Ефес, Турция и е построена за да събира 12 000 свитъка и да служи като монументална гробница на Целзий (който бил консул през 92г., губернатор на Азия през 115г. и богат и известен гражданин). Сградата е важна, защото е един от малкото останали примери за библиотека, повлияна от Древен Рим. Показва също, че обществени библиотеки е имало не само в Рим, но и из цялата Римска империя. След масивна реставрация, предната фасада е възстановена и сега служи като пример за римската архитектура.

Източник: listverse.com

Няма коментари: