петък, 20 септември 2013 г.

100-те НАЙ-АКТУАЛНИ КНИГИ

1. Властелинът на пръстените


от Дж. Р. Р. Толкин
Не е възможно да се предадат на посягащия за пръв път към тази книга всичките й достойнства, нейният мащаб и великолепие.
Криволичещ от епичното до комичното, от пасторалното до диаболичното, сюжетът пресъздава по възхитителен начин герои и сцени в един изцяло измислен, но напълно правдоподобен свят на джуджета, елфи и хора.
Пред вас е пълното издание на един невероятен роман, който не ще ви даде миг покой до последната страница… и дълги години след това.



2. Пътеводител на галактическия стопаджия


от Дъглас Адамс
Артър Дент, благовъзпитан и умерено скучен жител на земята е спасен в последната минута преди планетата да бъде разрушена, за да отвори път на нова хиперкосмическа магистрала. С хавлия за баня в ръка той започва пътешествие през пространството и времето, заедно със своя спасител и пътуващ дописник на ПЪТЕВОДИТЕЛЯ Форд Префект.

3. Играта на Ендър


от Орсън Скот Кард
Андрю Уигин, наричан още и Ендър, е приет още на 6-годишна възраст във Военното училище на Космическия флот, за да бъде обучен чрез игри да развие своите качества на военоначалник. По-късно Ендър се оказва единствената надежда на човечеството във войната срещу извънземните нашественици.

4. Дюн


от Франк Хърбърт

За научната фантастика „Дюн“ е онова, което е „Властелинът на пръстените“ за фентъзи литературата. Тази изключителна поредица премахва бариерите на съзнанието и разширява неимоверно пространството и времето, за да освободи достъпа на фантазията до всички територии на необятното. Ако се чудите какво е генезисът на джедаите, империите на мрака, изтънелите прегради между добро и зло и още много други опори на съвременната фантастика, потърсете тук. “Дюн“ е удивителен и сложен епос, съчетаващ политика, религия, човешка еволюция и екология.

5. Песен за огън и лед


от Джордж Р. Р. Мартин
С шеметния си бяг от скована в жесток студ страна към земи на вечно лято и охолно безгрижие, „Игра на тронове“ е сказание за владетели и владетелки, воини и чародеи, наемни убийци и незаконно родени претенденти за власт, появили се във времена на мрачни поличби. Тук странна войнствена орда се сражава с мечове, изковани от невиждан от човека метал, жестоко дивашко племе сее безумие сред хората, свиреп млад принц от кръвта на дракона разменя сестра си, за да си върне трона, едно дете се губи в сумрака между живота и смъртта и една решена на всичко жена предприема опасно пътуване, за да защити това, което й е скъпо. Сред заговори и коварства, трагедии и вероломство, победи и насилия, съюзници и врагове, съдбата на Старките виси на косъм и всяка от страните се бори за победа в най-смъртоносния конфликт: Играта на тронове.

6. 1984  от Джордж Оруел

Книгата описва антиутопия, установена в далечната тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно проследяване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално подтисната. В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето“. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“, всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина.

7. 451 по Фаренхайт


от Рей Бредбъри
Дошло е време, когато пожарникарите сами палят пожари. Пожарникарят Гай Монтег обича да подклажда огъня и да гледа как книгите изгарят, докато не се запознава с едно седемнайсетгодишно момиче, което му разказва за минало, когато хората не са се страхували, и с един професор, който му разкрива бъдеще, в което хората могат да мислят. Гай Монтег вече знае какво трябва да направи…

8. Фондацията


от Айзък Азимов
Старата Галактическа империя е на върха на могъществото си. И на прага на разпадане. Това се разбира само от Хари Селдън, създател на науката психоистория(ПИ), която предсказва статистически достоверно поведението на огромни групи от хора.
След разпада на старата до появата на нова велика империя ПИ доказва период от 30000 тъмни години на анархия и хаос. Пак с помощта на ПИ този период може да се скъси до 1000 години.
За целта Хари Селдън основава две Фондации, които да контролират прехода.

9. Прекрасният нов свят


от Олдъс Хъксли
Годината е 632-а по новото летоброене на Световната държава – едно високотехнологично и автоматизирано общество, идеално подреден по предварителна схема рай, където човешките същества се създават в лабораторни условия и същността им се обуславя от химическата обработка на зародишите: от каста алфа – с относителна индивидуалност, до каста епсилон – множество съвършено еднакви близнаци, предназначени да извършват неблагодарни механични дейности. В този „прекрасен нов свят“ щастието е задължително и постижимо чрез задължително раздаване и приемане на наркотични вещества, семейството е непозната категория и срамен спомен от далечното минало, а свобода, Бог и добро са забравени понятия.
Но далеч от тази висша цивилизация все още съществува Резервоарът – където се живее, обича и вярва по-старому. И когато Бърнард Маркс и Ленина Краун – имената, разбира се, не са случайни – го посещават и довеждат оттам Дивака, настъпва неизбежният трагичен сблъсък между естествения човек и бездушното и стерилно общество.

10. Американски богове


от Нийл Геймън
Шадоу е мъж с минало. Сега обаче той не иска нищо друго, освен да живее спокойно с жена си и да не се забърква в неприятности. Докато не научава, че тя е загинала в ужасна катастрофа.Той тръгва за погребението и самолетът е разтресен от силна буря, а някакъв човек на седалката до Шадоу му се представя като господин Уензди и знае за него повече, отколкото е възможно. Непознатият предупреждава Шадоу, че се задава много по-голяма буря. И от този миг нататък вече нищо няма да бъде същото…

11. Принцесата-булка


от Уилям Голдмън
Историята на красив фермер, който заедно с мечоносец-пияница и нежен гигант спасява красива принцеса.

 12. Колелото на времето

 от Робърт Джордан

Колелото на времето се върти и вековете идват и си отиват, оставяйки спомени, които се превръщат в легенда. Легендите заглъхват в мит и дори митът отдавна е забравен, когато породилият го век се върне отново. В Третия век, Века на пророчеството, на косъм висят самият Свят и самото Време. Онова, което е било, което ще бъде и което е, може да падне под властта на Сянката.



13. Фермата на животните

от Джордж Оруел
Един ден животните на фермера Джоунс се вдигат на бунт и го прогонват, за да вземат съдбата си в свои ръце. Превратът е оглавен от свинете, които се самообявяват за най-умни сред своите събратя и за естествени ръководители.
А после животинската революция следва хода на всички революции – към тоталитаризъм. Идеалите се опорочават и превръщат в демагогия, съперниците за властта безогледно се отстраняват, измислят се вътрешни врагове за оправдание на насилието…
Подмяната на ценностите е блестящо изразена с безподобния лозунг „Всички животни са равни, но някои са по-равни от други.

14. Невромантик


от Уилям Гибсън

Странен тип събира специална група за твърде необичайна мисия — набег в киберпространството. Оказва се обаче, че операцията е под контрола на могъщ изкуствен интелект…

15. Пазителите

 от Алън Мур и Дейв Гибънс

Членове на разпаднала се група от супергерои започват да умират един след друг. Живите герои от групата се опитват да намерят убиеца преди да е дошъл и техния ред… – комикс.

16. Аз, роботът

 от Айзък Азимов

Сборник фантастични разкази на Айзък Азимов, издаден през 1950. В повечето разкази участва робопсихоложката Сюзън Келвин, работеща за компанията „Юнайтед Стейтс Роботс енд Меканикъл Мен“ – основен производител на роботи с позитронни мозъци. Тя разследва заплетени случаи с роботи, където се преплитат технически, морални и логически проблеми.

 17. Странник в странна страна

от Робърт Хайнлайн

Историята в романа се развива в неопределено бъдеще. Хората изпращат първия си заселнически кораб да създаде колония на Марс. Изгубват сигнали от кораба още преди да е кацнал. Двайсет и пет години по-късно изпращат втори кораб, който успява да кацне благополучно на планетата и там откриват Валънтайн Майкъл Смит или просто „Майк“. Роден на Марс и отгледан от марсианците, той е върнат на Земята, където „марсианският“ начин на мислене се сблъсква с представите на автора за бъдещото „световно“ общество
 

18. Името на вятъра

 от Патрик Ротфус

Това е историята на живота на надарения с много таланти млад мъж на име Квоте, който се превръща в най-могъщия магьосник на света. Воден от негово име, разказът ни отвежда към детството му, прекарано с трупа пътуващи артисти, през годините като сирак, оцеляващ във враждебен и престъпен град, до обучението му в легендарно училище за магьосници и животът му на беглец след убийството на един крал.

19. Кланица 5

от Кърт Вонегът
Били Пилгрим се завръща у дома след Втората Световна Война, само за да бъде отвлечен от извънземни от планетата Тралфамадор.

20. Франкенщайн

от Мери Шели
Мери Шели е оставила и други произведения, но нито едно от тях не може да съперничи на философската дълбочина на „Франкенщайн“, на която романът дължи своята смайваща времеустойчивост. Проблемът впрочем е актуален за всяка епоха, за всеки етап от развитието на човечеството: това е проблемът за сложната връзка между творение и създател, между цел и резултат, между мечта и реалност. „Франкенщайн или новият Прометей“ е пълното заглавие на романа, кодирало едновременно ирония и сериозно предупреждение — ако Виктор Франкенщайн е един „нов Прометей“, тогава чудовището, създадено от него, е един „нов Адам“? Отговорите на този въпрос не са малко, но колко от тях звучат успокоително?

21. Мечтаят ли роботите за електроовце?

от Филип К. Дик
1992 година. Последната Световна Война е опустошила Земята. Голяма част от човечеството търси щастието си на други планети. Производството на все по-усъвършенствани хуманоидни роботи за труд при екстремални условия се е превърнало в процъфтяващ бизнес. Но понякога андроидите въстават срещу отредената им участ и тайно се завръщат, за да отмъстят на създателите си. Тогава се намесват „наемните ловци“ като Рик Декард — балансиращи по острието на бръснача между живота и смърта, между безскрупулната жестокост и кошмара на възмездието…

22. Историята на слугинята

от Маргарет Атууд

Поглед в близкото бъдеще, представящ историята на Офред – слугиня в Република Гилеад – някогашна Америка. Сега на жените не е позволено да четат и са ценени само за размножаване.

23. Тъмната кула

от Стивън Кинг
„Тъмната кула“ е поредица от 7 книги, съчетаващи фантастика, уестърн и ужаси. Книгите разказват за Роланд Дисчейн, последния оцелял от рицарския ордер на стрелците и последния от рода на Артур Елд, еквивалента на рода на крал Артур в неговия свят. Неговата цел е да намери Тъмната кула, митична сграда, която според легендите свързва всички вселени.

24. Една одисея в космоса през 2001-ва година

от Артър Кларк
Големият английски фантаст и популяризатор на научни знания Артър Кларк ни пренася във времето на праисторическия живот на Земята, преди 3 млн. години, за да ни отведе след това неочаквано в една бъдеща за нас цивилизация. Редуват се напрегнати и забавни моменти, тайнствени и неочаквани преживявания, размисли за бъдещето на човечеството и тайните на безкрайността, преплитат се фантазия и действителност.

25. Сблъсък

от Стивън Кинг

Някой е забравил кога трябва да спре. Смъртоносен вирус плъзва из страната, а после и по света. Оцеляват група малка група хора, но това не пречи да се разделят на два лагера — на доброто, и на злото. Ще успее ли група, водена от майка Абигейл, да се пребори със Зловещия човек, всяващ ужас на всяка земна твар…

26. Снежен крах

 от Нийл Стивънсън

В реалния живот Хиро Протагонист е просто хакер на свободна практика. Но на Улицата, в Метавселената, той е един от богоизбраните. Единственият, който може да се справи със снежния крах…


27. Марсиански хроники


от Рей Бредбъри

Оставил зад себе си свят на ръба на унищожението, земният човек дойде на Червената планета в търсене на ново начало и донесе със себе си отколешните си страхове и най-потайните си желания. Човекът завладя Марс и в същия миг Марс завладя човека. “Марсиански хроники“ е една от най-ярките звезди във вселената на Бредбъри – автор, чийто талант и въображение остават ненадминати. В тези хронологично свързани разкази майсторът рисува безразсъдната ни и същевременно трогателна човечност сред един странен и поразителен свят.


28. Котешка люлка


от Кърт Вонегът

Млад писател решава да интервюира децата на учените, отговорни за създаването на атомната бомба.

29. The Sandman Series


от Нийл Геймън

Комикси, разказващи за Краля на Сънищата Морфей.

30. Портокал с часовников механизъм


от Антъни Бърджес

Фарс на ужасите? Научна фантастика? Пророчество за бъдещето? Словесна еквилибристика? Романът „Портокал с механизъм“, както и кинематографичната му реализация под режисурата на Стенли Кубрик, са истинско предизвикателство към читателя и зрителя, който трябва да преодолее необичайната форма, да потисне изблиците на смях, за да усети почти физически болката от невъзможността за избор.


31. Звездните рейнджъри


от Робърт Хайнлайн

Романът разказва от първо лице историята на младия войник Хуан „Джони“ Рико и службата му в Мобилната пехота, футуристична военна част, екипирана с енергийни бронирани костюми. Кариерата му започва като редови войник, по-късно подофицер, а накрая офицер във войната между човечеството и арахноидни същества известни като „Дървениците“. През погледа на героя, Хайнлайн разглежда моралните и философските аспекти на страданието, гражданските добродетели, необходимостта от войната, смъртното наказание и същината на детската престъпност.

32. Хълмът Уотършип


от Ричард Адамс

По много свои особености, „Хълмът Уотършип“ е уникален в света на литературната фантазия. Една от тях е начинът, по който природата присъства в романа – при това видяна през погледа на героите, които, при все че имат някои човешки черти (език, култура, общество, митология), са преди всичко зайци. Увлекателната история е изпъстрена с многобройни имена на растения и животни от английските поля и гори, вплетени във вълнуващия разказ с много обич. Така тази красива фантазия се превръща в пътека към красотата на реалността.

33. Полетът на дракона


от Ан Макафри

Благодатната планета Перн, заселена от дълбока древност със земни колонисти, е подложена на периодични бедствия — космическо нашествие на сребристите нишки. Това е една странна форма на живот, унищожаваща всяка жива материя. Жителите на планетата, забравили техническите постижения на предците си, се спасяват от заплахата в каменни градове — Холдове.Но основното средство за защита са могъщите, благородни дракони — полуразумни същества, чието огнено дихание изгаря смъртоносните нишки. Единствено надарени с телепатични способности хора могат да осъществяват контакт с драконите. И само те могат да спасят прекрасния Перн.

34. Луната е наставница сурова


от Робърт Хайнлайн

Луната е превърната в световен затвор, където земните власти изпращат най-неудобните хора. Поколенията се сменят, но стремежът им за свобода не угасва. Триста години след създаването на САЩ лунните затворници се опълчват срещу Земята. На тяхна страна са хилядите километри разстояние и суперкомпютър с чувство за хумор.

35. Кантата за Лейбовиц


от Уолтър Милър

На фона на неумолимия апокалипсис след ядрена война всичко се откроява до абсурдна рязкост: смисълът, възходът и гибелта на цивилизацията; технологията, като спасител и разрушител; човекът, разпънат между хуманизма и егоистичната си, ирационална и разрушителна природа… Само религията е тази, която побеждава и в пораженията си.

36. Машината на времето


от Хърбърт Уелс

Класическата история от 1895 година, в която английски изобретател създава машина на времето, която го запраща в далечната 802 701 година.

37. Капитан Немо


от Жул Верн

Могъщата фантазия на автора ни носи на знаменития „Наутилус“ из всички морета и океани на нашата планета. Тайните на флората и фауната са разкрити благодарение на техническия и научен гений на човека. Капитан Немо, големият учен и ентусиаст, въпреки своя трагичен разрив с човечеството ще разкрие своята тайна и своите научни достижения, преди да умре. Със знаменитите думи на този разбунтуван човек: „Не нови континенти, а нови хора трябват на земята“, Жул Верн открива пред читателя мечтата си за един златен век на човешката култура и цивилизация.

38. Цветя за Алджърнън


от Даниел Кийс

Необикновена история за придобиването и загубата на изключителни интелектуални способности, за превръщането на един умствено изостанал човек в гениален ум и болезненото връщане към първоначалното състояние. Потресаващ експеримент с човешкото същество. Високо напрежение при прекосяване на разстоянието между гения и идиота, пречупено през гледната точка на т.нар. хора, които са в нормата…?

39. Война на световете


от Хърбърт Уелс
Земята е нападната от враждебни марсианци. Извънземните разполагат с мощни оръжия и за кратко време разрушават Лондон и околностите му. Британската армия е разбита, хората панически бягат без цел и надежда. Ще успее ли Земята да се спаси от нашествениците?

40. Хрониките на Амбър


от Роджър Зелазни

Амбър е единственият истински свят, който се отразява в безброй огледални светове-сенки, подвластни на Принцовете на Амбър. Кралското семейство е разединено от завист и подозрения. Изчезването на родоначалника Оберон е засилило вътрешните конфликти и тронът е уязвим за узурпатори. Станете свидетели на титаничната битка за надмощие на Земята и в Царството на Хаоса, където силите на Амбър и Хаоса водят непрестанна борба за власт посредством заговори и смели ходове.

41. Белгариада


от Дейвид Едингс

Преди много години, както твърди разказвачът, злият бог Торак пожелал да установи своята власт над света и запалил огъня на войната между боговете и хората. Ала вълшебникът Белгарат повел хората да си възвърнат Кълбото, което закриляло народите на западните кралства. Докато то оставало в пределите на кралство Рива, хората не ги грозяла никаква опасност. Но това било само разказ…

42. Мъглите на Авалон


от Марион Зимър Брадли

В романа е описана легендата за крал Артур от страна на женските персонажи от историята. Основно място в действието в книгата играе Моргана Ла Фей, сестрата на крал Артур, която се бори за запазването на старата вяра, която християнизаторите се опитват да унищожат. Главна роля имат и другите жени от легендата - Гуиневир, Вивиан и Моргоз, а крал Артур и рицарите на Кръглата маса са по-скоро второстепенни герои в историята на книгата.

43. Мъглороден


от Брандън Сандърсън

Някога един герой се възправил, за да спаси света. Млад мъж със загадъчен произход отправил храбро предизвикателство към мрака, който се спускал над тази страна. Но се провалил. Хиляда години по-късно светът е пустиня от пепел и мъгли, управлявана от безсмъртен император, наричан лорд Владетеля. Всеки опит за съпротива завършва печално. Но надеждата оцеляла. Надежда за края на империята и дори за гибелта на самия лорд Владетел. И ето че в наши дни един брилянтен ум подготвя ново въстание — такова, което зависи изцяло от неговата хитрост и необичайни способности и от помощта на невероятна героиня, дете на улицата, която трябва да овладее изкуството на аломантията, могъщата сила на Мъглородните.

44.  Пръстенов свят


от Лари Нивън

Експедиция в космоса изследваща мистериозен обект – огромен изкуствен свят във формата на пръстен се обърква ужасно.

45. Лявата ръка на мрака


от Урсула ле Гуин 

Двата тома “Лявата ръка на мрака” обединяват произведенията от т. нар. “Хейнски цикъл” на Урсула Ле Гуин. Макар и свързани от обща нишка, всеки от романите отвежда в друго време и в различен свят, един от хилядите в Екумен (Обитаеми светове). Хейн, центърът на Вселенския съюз и най-старата цивилизация, от която е произлязъл човешкият род, прави усилие за изследване на непознатите планети, за да привлече нови съюзници във войната срещу могъщите Врагове.

46. Силмарилион


от Дж. Р. Р. Толкин

Това е историята на Силмарилите, трите прекрасни камъка, създадени от Феанор, най-надарения творец сред елфите. В тях той пленил светлина от Двете дървета, озаряващи страната на боговете Валинор. Когато първият Мрачен владетел Моргот унищожил Дърветата, тази светлина оцеляла само в Силмарилите; а Моргот ги заграбил и ги вградил в своята корона, пазена в непристъпната крепост Ангбанд, далеч на север в Средната земя.

47. Единственият и бъдещ крал


от Т.Х Уайт

Описва живота на Крал Артур от детството до коронацията му, създаването на Кръглата маса и търсенето на Светия Граал.

48. Никога, никъде, никой


от Нийл Геймън

В приказките доброто дело се награждава, но в живота невинаги е така. Ричард Мейхю не го знае, когато намира ранено момиче на оживена лондонска улица и му помага, съсипвайки единствения си представителен костюм и годежа си, а това се оказва далеч не най-лошото, защото попада на място, за което се знаят две неща – че се намира някъде под истинския Лондон и че там няма нищо по-лесно от това, да се разделиш с живота си. Подземният свят всмуква Ричард, но преди това е погълнал сънищата на миналото, забравените истории и вчерашните герои. Свят–лабиринт, в чиито шахти дебне нещо смътно, лепкаво и неназовимо, което не знае обратния път.

49. Краят на детството


от Артър Кларк

Човечеството е на прага на космоса. Американски и съветски екипи, независими едни от други, се канят да покорят нови територии. Но този път не става дума за инвазия в земята на противника, а за полети сред звездите. Но броени дни преди това да се случи, крилете на мечтателите се пречупват от свръхгосподарите.

50. Контакт


от Карл Сейгън

През 1999 г. международен екип се отправя към звездите за най-ужасяващата среща в човешката история. Кой — или какво — има там?!Ако наистина има бог и не се крие, Той ще остави за нас недвусмислено послание. Как би изглеждало такова послание?

51. Хиперион


от Дан Симънс
На планетата Хиперион, извън обсега на човешките закони в Хегемонията, дебне съществото, наречено Шрайка. Някои го боготворят, други се страхуват от него. А трети са се зарекли да го унищожат. Шрайка причаква всички в долината с Гробниците на времето, където огромни мрачни структури се движат назад в миналото. В навечерието на Армагедон, когато цялата галактика е във война, седмина поклонници се отправят на последно пътуване до Хиперион, за да търсят отговорите на неразрешените загадки в живота си. Всеки таи по една отчаяна надежда… и една ужасна тайна. А може би в ръцете на някого от тях лежи съдбата на човечеството!

52. Звезден прах


от Нийл Геймън

Младият Тристан Торн е готов на всичко, за да спечели студеното сърце на красивата Виктория, дори да й донесе звездата, която двамата са видели да пада от нощното небе. Но за тази цел той трябва да отиде в непознатите земи от другата страна на древната стена, дала името си на неговото село. Отвъд тази стара каменна стена се намира Самодивската страна — където нищо, дори падналата звезда, не е такова, каквото си го е представял.

53. Cryptonomicon


от Нийл Стивънсън

Повече от 50 години след като Лоурънс Причърд Уотърхаус и Сержант Боби Шафтоу са назначени към отряд 2702, занимаващ се със секретна криптографска мисия, техните внуци Ранди и Ейми се съюзяват, за да създадат „рай за данни“ в пацифика и откриват голяма конспирация, чиито корени водят до отряд 2702.

54. Z-та Световна Война


от Макс Брукс

Пост-апокалиптична история за разследване на Обединените Нации, 10 години след настъпването на зомби-епидемия.

55. Последният еднорог

от Питър Бийгъл
Щом научава, че целият й народ е изчезнал, еднорогата поема по света, за да го открие. Скоро до нея закрачват двама спътници, които също са изгубили най-ценното си: неспособен магьосник, зад чиято младолика външност се крие тайна, и огорчена разбойничка c душа на момиченце. По пътя ги чакат срещи със Среднощния карнавал на Мама Фортуна, капитан Къли и веселата му дружина, прокълнатият град Хагсгейт, неразгадаемият крал Хагард и самия Червен бик. Всяка от тях e изпитание на скрити сили и стаени страхове; всяка ги води крачка по-нататък към истинските им мечти и към смисъла на геройството, обичта и човечността.

56. Вечната война


от Джо Холдеман

Уилям Мандела е само един обикновен войник, който отива там, където го изпратят. Спуска се в черни дупки и пропада в други пространства, където води сражения с враговете на човечеството — тауранците. През 2003 г. той е редник, през 2020 — сержант, през 2380 — лейтенант, а в 2458 е вече майор. Губи крайници, получава нови в замяна и пак се връща на фронта. Междувременно, докато траят колапсаровите скокове, на Земята неусетно изминават десетки и дори стотици години. Когато си идва той открива че земните жители до един са станали… хомосексуалисти. Други поколения, други нрави… В един прекрасен ден го привикват, за да му съобщят, че войната е била всъщност недоразумение, което трябва да бъде забравено.

57. Малки Богове


от Тери Пратчет
Брута е Избраният. Към него се обръща Бог, макар и временно във формата на костенурка.
Брута е простовато момче, но иска да събори една огромна и корумпирана църква, да предотврати ужасна свещена война, иска мир, справедливост и братска обич. И иска Инквизицията да спре да го измъчва вече, моля ви…
Но най-вече това, което наистина иска, повече от всичко останало, е неговият Бог да си избере някого друг…

58. The Chronicles Of Thomas Covenant The Unbeliever


от Стивън Донълдсън
Писателят Томъс Ковенант бива транспортиран в магическа вселена, където е обявен за герой, владеещ могъща магия.

59. Сага за Воркосиганите


от Лоис Макмастер Буджолд
В човешка колония на планети, свързани с червееви тунели, млад мъж, страдащ от множество физически недъзи, които са резултат от опит за убийство на знатните му родители, се превръща в могъщ военен лидер

60. Пощоряване


от Тери Пратчет
Мойст фон Липуиг е мошеник. Майстор в измамите, изправен пред фатален избор: да бъде обесен, или да изправи на крака съсипаната пощенска служба на Анкх-Морпорк. Налага му се трудно решение. Но той ще се погрижи пощата да преодолее всякакви препятствия – дъжда, градушката, кучетата, Взаимоспомагателното благотворително дружество на пощенските работници, пагубния председател на компанията „Семафор на Гранд Пън“ и среднощния убиец. И няма лесно да уговори Адора Бел Диърхарт за среща.

61. Прашинка в божието око

От Лари Нивън и Джери Пурнел

Действието се развива в бъдеща космическа империя, чиито външни колонии се бунтуват срещу централната власт. В една от човешките планетни системи, Нова Шотландия, пристига извънземна сонда със светлинно платно. Хората пращат експедиция до системата, от която е дошла сондата, и откриват там разумни същества. И в резултат се изправят пред класическия проблем какво представляват извънземните: ужасна опасност или уникална възможност?

62. Мечът на истината


от Тери Гудкайнд

Тайните, които трябва да бъдат разбулени, са много. А истината е страшна и причинява болка.
На Ричард, избрания Търсач, е поверен Мечът на истината. Заедно с красивата и загадъчна Калан той трябва да се изправи срещу зловещите магии на Мрачния Рал, да спаси света от тежките проклятия, от ужасяващите чудовища /хора и зверове/ и страшните сенки.

63. Пътят


От Кормак Маккарти

„Пътят“ е разтърсващ разказ за времето, когато цивилизацията и природата са мъртви. Баща и син пътуват през изпепелената Америка на юг към океанския бряг – дни, месеци, години. Нищо не помръдва сред опустошения пейзаж освен носената от вятъра пепел. Те имат само дрехите на гърба си, оскъдни запаси храна и един пистолет, с който да се бранят от варварските шайки канибали по пътищата. Но залогът на това пътуване не е само тяхното оцеляване, защото мъжът и момчето носят огъня на целия човешки род и съдбата на целия свят зависи от баланса на безнадеждната им мисия.

64. Джонатан Стрейндж и мистър Норел


от Сузана Кларк
„Джонатан Стрейндж и мистър Норел“ е забавен, вълнуващ, страшен, неземен, практичен и вълшебен, пътуване през светлината и сянката – наслада за читателя, както заради изисканата и точна употреба на думите, които авторката разгръща мъдро и опасно, тъй както Уелингтън някога е разгръщал войските си, така и заради мащаба на историята, заплетена и криволичеща като старите лондонски улички или тъмните английски гори. Това е огромна книга, изпълнена с хора, с които е удоволствие да се срещнем, със събития и места, които бихме желали да посетим отново, истинска наслада до край. Когато затворих книгата, единственото ми съжаление беше, че не е два пъти по-дълга“
Нийл Геймън

65. Аз съм легенда


от Ричард Матисън

Робърт Невил е последният „нормален“ човек на Земята, където вследствие на разразила се епидемия всички хора са се превърнали във вампири. Останал единствен от своя вид, в очите на „другите“, включително и за онези, които е обичал, той е вдъхващо отвращение и ужас чудовище, което трябва да бъде унищожено.

66. Сага за войната на разлома


от Реймънд Фийст 

Зли сили са отворили цепнатина във времето и пространството, която застрашава света на Мидкемия. Докато битката между Реда и Хаоса застрашава съществуването на вселената, магьосникът Пъг става единствената надежда на хиляди светове.

67. Мечът на Шанара

от Тери Брукс

Мечът на Шанара“ е първата книга от същинската история на Шанара. Действието се развива в приказния свят на Четирите земи, в който освен хора живеят джуджета, троли, елфи, друиди и други същества. Господарят на Магиите и Носителите на Черепи са носители на могъщо зло и се опитват да превземат този свят. Срещу тях застава Ший — последният оцелял наследник на рода Шанара. За да успее, трябва с цената на всичко да открие легендарния Меч на Шанара…

68. Конан варварина


от Робърт Хауърд и Марк Шулц

Действието в книгите за Конан се развива през въображаемата хиберийска ера — преди около 12 000 години, във времената след потъването на легендарния континент Атлантида и преди началото на писаната човешка история. Конан е варварин с необикновена сила от суровата северна страна Кимерия. Дълги години той скита по света, живеейки като крадец, наемник, бандит и пират. Накрая със силата на меча си завладява великото царство Аквилония и се възкачва на трона му.

69. Придворният убиец


от Робин Хоб

Младият Фиц е незаконороден син на принц Рицарин. Отхвърлен от обществото, той се превръща в тайното оръжие на крал Умен, който заповядва да го посветят в изкуството на политическото убийство. Ала в кръвта на Фиц е заложена магията на Умението, която се предава по наследство само сред членовете на кралската фамилия. Скоро край бреговете на кралството се появяват зловещи варвари – пиратите от Далечните острови с техните алени кораби. Фиц е изпратен на тайна и опасна мисия, която ще го промени изцяло. Макар враговете му да го смятат заплаха за трона, може би той е единственият ключ за оцеляването на кралството. Ако оцелее!

70. Пътешественикът във времето и неговата жена


от Одри Нифнегър

Когато Хенри се запознава с Клер, той е на двайсет и осем, а тя на двайсет. Той е библиотекар, а тя красива студентка и бъдеща художничка. Хенри никога преди не се е срещал с Клер; Клер познава Хенри от шестгодишна… Невъзможно, но е вярно, защото Хенри пътува във времето без самият той да го иска и да го търси. Много са нещата, които среща в обърканите си минало и бъдеще, но най-вече – любовта и Клер, която винаги го чака.

71. Пътят на кралете


от Брандън Сандърсън

Виждаме свята Рошар през очите на опитен военен със знатно потекло, който е спохождан от видения, младо момче обречено на робство и жена, която отчаяно иска да спаси дома си.

72. Пътешествие до центъра на Земята


от Жул Верн

Професор Лиденбрък, племенника му Аксел и техния гид Ханс се спускат в пътешествие, което ги отвежда до центъра на Земята.

73. Легенда за Дризт


от Р. А. Салваторе

Младият принц Дризт израства в злокобния свят на своите събратя — мрачните елфи. С достойнство, простиращо се отвъд разбиранията на безскрупулното общество на Мензоберанзан, той се сблъсква с фатална за него дилема. Може ли да живее в свят, който отрича доброто?

74. Войната на старците


от Джон Сказли

На седемдесет и петия си рожден ден Джон Пери прави две неща. Първото е да посети гроба на жена си. Второто – да постъпи в армията. Добрата новина е, че човечеството вече е овладяло междузвездните полети. Лошата – че подходящите за живот планети са малко, а извънземните, готови да се бият за тях – много. Вселената, оказва се, е враждебно място. Остава ни да се бием. Да защитаваме Земята (примамлива цел за нашите нови врагове, ако ги допуснем да се приближат) и да предявяваме претенции към незаетите планети. Далече от Земята войната се вихри вече от десетилетия – брутална, кървава и безжалостна.

75. Диамантената ера


от Нийл Стивънсън

Това е един роман, описващ времето на нанотехнологичната революция. Стивънсън ни представя 21-ви век като време, в което молекулярни машини могат да създадат всеки предмет, който пожелаеш. Националните правителства са изчезнали, а обществото е разделено на определени групи на базата на етнически, културни и идеологически фактори като най-динамичните от тях са Новите Викториански Атланти от крайбрежието на Китай.

76. Среща с Рама


от Артър Кларк

В Слънчевата система се появява гигантски космически кораб с неизвестен произход и предназначение. Той изглежда мъртъв, но скоро става ясно, че това е привидно. Астронавтите и учените се подготвят за първата среща на човечеството с извънземен разум. Тя ще надхвърли и най-смелите им мечти и ще разпали най-големите им страхове. Никой не знае откъде са се появили обитателите на „Рама“, нито защо идват. Едно е очевидно – всичко, което са направили загадъчните конструктори на „Рама“, са го направили тройно…

77. Наследството на Кушиел


от Жаклин Кери

Федре трябва да направи избор между чест и дълг в свят изпълнен с лукс, заговори, жертви и предателства.


78. Освободеният


от Урсула Ле Гуин

Хората на планетите-близнаци Урас и Анарес водят съвършено противоположен начин на живот. От поколения насам двата свята не поддържат връзка помежду си, след като Урас е пометен от революционна вълна и революционерите напускат, за да основат цивилизация на планетата Анарес. Постепенно ентропията на посредствеността ерозира новото общество на Анарес. С такава сюжетна рамка Ле Гуин сътворява една неповторима, очарователна и силна творба, чийто главен герой е гениалният анарески учен Щевик, който открива, че той е фитилът, който може да взриви Вселената.

79. Нещо зло се задава


от Рей Бредбъри

Дълбоко във всяко човешко сърце се крие една тайна мечта — онова неустоимо желание, онази съкровена фантазия, за която бихте дали всичко, дори живота си. Представете си, че някой знае за вашата тайна мечта. Да предположим, че той може да я осъществи още преди да сте разбрали за цената, която ще се наложи да платите. Представете си, че следващия път, когато лежите будни в тъмното, чуете приближаването на влак към вашия град. Представете си, че вие сте в него…

80. Wicked


от Грегъри Магуайър

Историята на зеленокожата вещица Елфаба, която е активист за правата на животните, опитващ се да отмъсти за смъртта на сестра си.

81. Малазанска книга на мъртвите


от Стивън Ериксън

Империята Малазан кипи от размирици, обезкръвена от непрестанни войни, жестоки вътрешни борби и кървави сблъсъци със страховития Аномандър Рейк, господаря на Лунния къс и неговите Тайст Андии. Дори калените в кръвопролития имперски легиони жадуват за отдих. Но въпреки всичко властта на императрица Ласийн, наложена от нейните всяващи ужас убийци на “Нокътя”, остава абсолютна. За сержант Уискиджак и неговия отряд Мостоваци, както и за Татърсейл, оцелялата магьосница на Втори легион, краят на обсадата на Пейл би трябвало да е време на траур за многото мъртви. Но Даруджистан, последният от Свободните градове на Дженабакъз, все още се държи, а тъкмо към тази древна цитадела е насочила Ласийн хищния си поглед. Ала изглежда, че империята не е сама в тази величава игра. Сбират се зли, обвързани със Сянката сили и самите богове се подготвят да вземат участие…

82. Аферата Еър


от Джаспър Форд

В свят, където буквално можеш да се загубиш в литературата, специален агент от литературния отдел се съзтезава с времето, опитвайки се да спре престъпник да отвлече героите, включително Джейн Еър.

83. The Culture Series


от Иайн Банкс

Културата е полуанархистка утопия, съставена от хуманоидни раси управлявани от напреднал изскуствен интелект. Главната тема е дилемите, с които суперсилата трябва да се справя, когато трябва да взима решения за цивилизации, които имат различни от нея идеали.

84. Кристалната пещера


от Мери Стюард

Първата част от 5-томовата поредица за легендата за Артур, но този път видяна през погледа на младия Мерлин.

85. Анатема


от Нийл Стивънсън

Раз, който живее в манстир от детството си, изолиран от жестокостите на заобикалящия го свят, е избран за член на група от учени, които трябва да предотвратят предстоящо бедствие.

86. The Codex Alera Series


от Джим Бътчър

В свят, където хората се свързват със стихиите – земя, въздух, огън, вода и метал, младият Тави се опитва да се справи с липсата на магически талант. След като избухва конфликт между бунтовници и лоялисти, Тави открива, че той държи ключа за спасяването на света.

87. Книгата на новото слънце


от Джийн Улф

В далечното бъдеще, след като слънцето е изстинало, злият Севариан се опитва да стигне до абсолютната власт.

88. Наследникът на Империята


от Тимъти Зан

Изминали са само пет години от победата на Бунтовническия съюз над Империята при планетата Ендор. Битката е спечелена, но не и войната. Императорът и Дарт Вейдър са мъртви, но тяхното място е заето от още по-голям злодей — адмирал Траун. Той не само съумява да прегрупира разбитите имперски сили, но и разработва тайна технология, с която да надвие Новата република.
Сагата продължава…

89. The Outlander Series


от Диана Габълдън

Клер Рандал пътува повече от 200 години назад във времето до Шотландия през 1743 година. Тя открива свят, изпълнен с насилие, епидемии и революции.

90. Елрик


от Майкъл Мъркок

Елрик от Мелнибоун пътува с кораба, който плава отвъд земята и морето до града Дхоз-Кам, където го очакват магическите мечове Стормбрингър и Морнблейд.



 91. Илюстрираният мъж




от Рей Бредбъри
18 фантастични истории за любов, лудост и смърт на Марс, Венера и в космоса.

92. Съншайн


от Робин Маккинли

Има на света места, където царува мракът – и не е разумно да ходиш там. Съншайн го знаеше. Но от години край езерото не беше ставало нищо страшно, а тя имаше нужда да остане сама поне за малко.За жалост, не беше сама. Изобщо не ги чу да се приближават, което си е съвсем в реда на нещата – бяха вампири… Взеха й дрехите и обувките. Навлякоха й дълга червена роба. А след това я приковаха към стената в изоставена къща – на една ръка разстояние от тайнствена фигура, още по-тайнствена под лунната светлина.
Тя знаеше, че той е вампир. Знаеше, че ще бъде неговата вечеря, а когато нощта приключи, тя ще бъде мъртва. Но на зазоряване все още беше жива и здрава. И сега беше неин ред да му помогне да остане жив до вечерта… Защото само заедно можеха да се справят с Бо.

93. Убежище в дълбината


oт Върнър Виндж

Милиони светлинни години в бъдещето флотилия на Търговците Чуенг Хо се отправя към Изчезващата – древна загадка за астрономите от Старата Земя, звезда, която избухва и изчезва в непроменен от векове ритъм.
Очакванията за богатство и морзовите сигнали от планетата Арахна, която съществува в орбитата на звездата, събуждат интереса и на още една раса – Новородените. Дългото пътуване ги отвежда до диамантените астероиди почти едновременно, преди Избухването на звездата.

94. Стоманените пещери


от Айзък Азимов

Детектив Бейли и партньорът му робот разследват убийството на учен от космически град.

95. Трилогия за Марс


от Ким Стенли Робинсън

В продължение на милиарди години прашни бури връхлитат пустинния пейзаж на червената планета. Векове наред Марс предизвиква човечеството със суровата си природа. И сега през 2026 година, група от сто души трябва да основе първата земна колония на Марс, за да отговори на предизвикателството.

96. Чукът на Луцифер


от Лари Нивън и Джери Пурнел

Докато кометата наречена от пресата „Чукът на Луцифер“ наближава Земята, бизнесмени, политици, престъпници, журналисти и учени очакват неизбежния катаклизъм с много различаващи се чувства.

97. Книга на Страшния съд


от Кони Уилис

Кони Уилис ни повежда в една отдавна отминала епоха, където попада нейната героиня Киврин. Тя трябва да проведе научен експеримент. Един инцидент обаче задържа Киврин в миналото, докато нейните колеги отчаяно се опитват да я спасят. В една епоха на много суеверие и страх Киврин открива, че се е превърнала в ангел на надеждата.

98. Станция Пердидо


от Чайна Миевил 

Завладяваща смесица от фантастика, хорър и фентъзи, действието в „Станция „Пердидо“ ни пренася в мегаполиса Ню Кробузон — гъмжащият от живот и смърт епицентър на света Бас-Лаг. Ексцентричният учен Айзък Дан дер Гримбулин е нает да възстанови отрязаните крила на гарудата Ягарек. Запленен от на пръв поглед невъзможната задача, той събира всички летящи същества в света си, сред които се оказва и мистериозна ларва, хранеща се с халюциноген. Търсейки отговор на задачата, Айзък и неговата любовница Лин се забъркват с безскрупулния подземен бос Мотли и скоро животът им се оказва заплашен, а оцеляването на целия град е поставено на карта.

99. Ксант


от Пиърс Антъни

В света, създаден от Антъни (оформен като Флорида), всеки се ражда с уникална магическа дарба, която използва, за да се справя с дракони, гоблини, харпии и всякакви магически създания.

100. Космическа трилогия


от Клайв Стапълс Луис

Д-р Рансъм от Кеймбриджкия университет е отвлечен на космически кораб и е заведен на червената планета Малакандра, която той познава като Марс. Похитителите му планират да го принесат в  жертвоприношение към съществата, които живеят там, за да вземат съкровищата им. Рансъм узнава, че той идва от безмълвната планета – Земята, чиято трагична история е всеизвестна из цялата вселена.

Няма коментари: