четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Ден на Християнското семейство




Днес на 21 ноември православната църква отбелязва отбелязва празника Въведение Богородично, а в Българския православен Календар, той е отреден за Ден на християнското семейство. От векове дедите ни са вярвали, че домът е „семейно огнище”, дори бих казал „свещен храм”. Той е мястото, където родителите са учили децата на ценностите в живота, и с амбицията да усвоят важни знания за света. Бих определил, че семейството е първото „микро-училище” в което децата биват възпитавани на ред, дисциплина, обич и уважение към по-големите и възрастните. Семейната среда е изключително важна за оформяне и изграждане на характера на подрастващото поколение. Тя е изключителна предпоставка за разкриване и развитие на заложбите и  дарбите на децата.
Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.
На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.
Според преданията, на този ден Богородица била обречена от своите родители на Бога още преди рождението си, а когато навършила три години, била отведена до Йерусалимския храм. По време на пътя, тя и нейното семейство били съпроводени от своите близки, носещи запалена свещ в ръцете си. Всички останали изумени, когато родителите й я оставили на първото стъпало на храма и тя изкачила съвсем сама 15-те му стъпала. На най-горното стъпало с благословия я посрещнал Първосвещеник Захария, баща на Св. Йоан Кръстител.
След като навършила годините, в които младите възпитанички на храма се връщали в света, за да се омъжат, тя била "дадена" на възрастния си родственик Йосиф, който трябвало да бди над нея.
Почитането на Въведение Богородично датира от 715 година, когато за първи път празникът е бил почетен самостоятелно. В Константинопол има църква, която е посветена на него, построена от император Юстиниан Велики през 543 година.
По стар български обичай, редом с пожеланията към новороденото за здраве, щастие и радост, се отправят и благословии, свързани със създаването на дом, изпълнен с благоденствие и многобройна челяд.










Няма коментари: