вторник, 21 май 2013 г.

В Добрич стартира Международен Фестивал на поезията „Славянска прегръдка”



Вчера на 20 май от 18 часа в Концертна зала „Добрич”   бе открито седмото издание на Международния фестивал „Славянска прегръдка”. За 2013 г. гр. Добрич е почетен домакин на това значително културно събитие, което ще продължи до 25 май. Фестивалът бе открит от зам.-кметът на Община Добрич Камелия Койчева. На тържественото откриване присъства със съпругата си първият демократично избран президент на Република България Жельо Желев.


По време на тържественото откриване на Международния фестивал на поезията залата бе огласена от прекрасната музика на славянски композитори.
















Основната цел на форума е сближението на културите, обмен на културните ценности на основата на общия праезик и културно наследство на славяните.

Бяха представени и участниците във форума, които пристигат от много европейски страни - Латвия, Хърватска, Русия, Беларус, Молдова, Украйна, Македония, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, Чехия, Полша, Черна гора, Румъния, Великобритания, Словакия, Словения и от България. Сред участниците са Татяна Житкова, вицепрезидент на Международната асоциация на писателите, Гордана Бошнакоска от Македония, носител на миналогодишната награда на фестивала „Летящо перо”, Максим Замшев, първи секретар на Съюза на писателите в Русия, Сергий Грабарь, секретар, международни въпроси на Съюза на писателите в Украйна, Раде Силян, председател на Съюза на писателите в Македония, Божидар Петрач, председател на Съюза на писателите в Хърватска, д-р Мичо Цвйетич, главен редактор на сръбския вестник „Книжевне новине”, Адам Шйимйенчик, координатор на академията за Лондон, българските писатели Николай Петев, Надя Попова, Анжела Димчева и още много други литературни и музикални творци от славянския свят. Организатори на фестивала са Славянската академия, Съюзът на българските писатели, Българо-руският обществен форум, Форум „Славянски култури”, Синдиката на българските учители, в партньорство с шест български общини в Североиз-точна България.

Фестивалът е международен проект, чието пилотно начало е поставено във Варна през 2007 г. През същата година е учредена и Славянска литературна и артистична академия, която днес има филиали във всичките 11 славянски страни, както и в още 5 други европейски държави.

Основната цел на форума е сближението на културите, обмен на културните ценности на основата на общия праезик и културно наследство на славяните.

Фестивалната програма включва арт-събития и срещи в Добрич, Варна, Балчик и Шабла в дните до 24 май.
Тържественото откриване но 20.05.2013 г. в концертна зала „Добрич" и с участието на Хор „Добруджански звуци", Хор на учителките, Дамска хорова формация „Мистика", Детски хор „Маестро Захари Медникаров" и индивидуални участници и състави.

Втората проява в Добрич е на 21 май от 11 часа в Парк-хотел „Изида" – това е Кръгла маса, наречена „Език  мой – мое Отечество". Тогава ще бъде обявен новият проект на Славянска академия със същия наслов. Предвижда се издаването на луксозно издание, в което ще бъдат включени произведения на славянски автори с художествен превод на български език. Книгата ще бъде илюстрирана от големия наш художник Стоимен Стоилов.
 
Ето и културният афиш на останалите прояви в Добрич:
 
22 май, 11.00 ч., Парк-хотел  „Изида"  – „Славянски венец"  среща на поети и журналисти  с литературни клубове от училищата в Добрич
 
22 май, 16.00 ч.  – Парк-хотел „Изида" – „На  чаша чай и поезия" – среща  със славянски землячества
 
24 май, 09.00 ч.  – 11.00 ч. – „Върви, народе възродени"  – участие на гостите в благодарствения молебен и шествието на пл. „Свобода"
 
24 май, 18.00 ч., Огледална зала „Нели Божкова" – Тържествен  концерт, връчване на наградите  на Славянска академия и закриване  на фестивала

Входът за всички прояви е свободен.
Николай Пеняшки - Плашков
 21.05.2013 г.
Информационна агенция Аrt-liter-info-news

Няма коментари: