събота, 30 юни 2012 г.

ЕПОС ЗА ГИЛГАМЕШ: духовна биография

Епос за Гилгамеш: духовна биография

До WTS Thackara
Част I
Част II
Част III

Въвеждане

TheMesopotamian Епос за Гилгамеш е една от най-старите и най-трогателните истории, вкоренени в древната мъдрост и традиции на човечеството. Рецитираше за близо три хилядолетия, тя е с почти загубени за още две с идването на християнството. Съвременните поколения дойде да се знае за Гилгамеш, само след първите фрагменти клинообразни на неговата история са разкрити през 1853 г. в Ниневия от библиотеката на последния велик асирийски цар, Ашурбанипал, който царуваше в 7-ми век пр. Хр. Почти двадесет години били изтекли, обаче, пред глинени плочки са дешифрирали от Джордж Смит в Британския музей. На 3 декември 1872 г., съобщи той на новосформираната асоциация на библейската археология, че той е "открил сред таблетки асирийски ... сметка на Потопа" в един от по-късните епизоди на историята. Това възбуди значителен интерес и не след дълго, са открити още фрагменти на Гилгамеш, както в Ниневия и в руините на други древни градове.
След повече от сто и петдесет години на археологията и стипендия на пациента, общ консенсус е, че 7-ми век таблетки, написани в семитския акадски език, са копие на 12-таблетка "Стандарт версия", датираща от около 1200 г. пр.н.е., съставен от един свещеник на на вавилонската име Sin-leqi-unninni. Тази версия от своя страна е Сливането и преразглеждане на по-ранни вавилонските традиции се коренят в редица шумерски истории, циркулиращи векове по-рано през третото хилядолетие. Тъй като нито шумерите, нито вавилонците пише история в съвременния смисъл на думата, точната датировка е трудно, нито знаят със сигурност кога и къде всъщност произхожда епичната версия. Въпреки това, като еврейските Talmuds, вавилонския версии може и да представляват опити за запазване, интегриране и разширяване на шумерски устни традиции, които са били в опасност от загуба на своята култура и език умираха.
Tablet XI фрагмент (British Museum)
Гилгамеш Tablet XI фрагмент (British Museum)
От списъка с краля на шумерски и други източници, ние знаем, че имаше едно исторически Гилгамеш - в шумерски лимец Bilgames,, предположиха означава "(божествено) стария е младостта": име, вероятно предвид при започване или коронацията ритуал, символ на духовно прераждане и божественото царуване. * Смята се, че да се възцари по някое време между 3000 и 2500 г. пр.н.е. в град-държава на Урук, близо до река Ефрат в това, което сега е южен Ирак. Според вавилонския епос, Гилгамеш себе си Почетната история на каменна плоча. Той имаше широко разпространена и дълготраен обжалване, за версии са били открити всички над района на Месопотамия, както далеч на север в Мала Азия като хетееца столицата на Хатуша (Bogazkoy) и на запад в Магедон в древна Палестина.

продължете да четете от тук: 

http://www.theosociety.org/pasadena/sunrise/49-99-0/mi-wtst.htm

Няма коментари: