сряда, 23 май 2012 г.

АУГУСТ СТРИНДБЕРГ












Юхан Аугуст Стриндберг
  (на шведски: Johan August Strindberg, правилен правопис на фамилията Стриндбери) е шведски шведски и писател.

Автор на световноизвестни произведения като пиеситеГоспожица Юлия и Мъртвешки танц, романа Червеният салон, автобиографичния текст Inferno и други.


БИОГРАФИЯ


Родителите на Стриндберг са Карл Стриндберг от буржоазно семейство, и Улрика Елеонора Норлинг, бивша прислужница. Майка му умира, когато той е на 13 години. Стриндберг учи химия в Университета на Упсала и в Технологическият институт в Стокхолм. През 1877 г. се жени за Баронеса Сири фон Есен. Поради неговия критичен прочит на историята на Швеция Стриндберг предпочита по-спокоен живот във Франция, където заминава заедно със семейството си през 1883 г. Там изпада в тежка душевна криза, пие абсент и е убеден, че жена му иска да го прати в психиатрична клиника. През 1889 г. се развежда с жена си и заминава за Берлин, където среща втората си съпруга австрийската писателка Фрида Ул. Поради чувството си за вина и многобройните обвинения, породени от нестандартните изложени от него идеи, Стриндберг страда от мания за преследване и дори изпада в психотични състояния. През 90-те години на 19 век се обръща към живописта, като предпочита морски пейзажи. В края на 19 век той се завръща в Стокхолм. През 1901г. се жени за шведско-норвежката актриса Хариет Босе, с която се развежда през 1904 г. В чест на Стриндберг е названа кратерна планета Меркурий.

ТВОРЧЕСТВО

Сред основните теми, които Стриндберг засяга, са тези за брака, за интимните отношения между мъжа и жената, исторически теми и др. Известен с отрицателното си отношение към жените, Стриндберг изявява враждебно отношение въобще към хората, като критикува остро техните недостатъци. Известни негови пиеси са: Майстор УлафЩастливецът ПерБащатаИгра-сън и др.
Творчеството на този забележителен драматург, романист, поет и разказвач му отрежда видно място не само в шведската, но и в световната книжовност. Болезнено чувствителен, с пламенен и неспокоен дух, Стриндберг (1849–1912) изживява периоди на мъчителни лутания и колебания, слиза в преизподнята на ницшеанството и мистицизма, за да се завърне оттам обаче пречистен и изпълнен с вяра в демократичните идеали, убеден в необходимостта от вглъбено и реалистично отразяване на живота и човешките проблеми. Огромното му наследство (петдесет и пет тома драми, разкази и новели, романи, стихове, та дори и културно-социологически студии) откри широки хоризонти пред литературата на Швеция и я изведе от ограничения периметър на регионалната изолираност. Сред най-крупните произведения на този „скандинавски Данко“, по израза на М. Горки, следва да се посочат драмите: „Майстор Улуф“ (1872), „Бащата“ (1877), „Госпожица Юлия“ (1888), „Пиеса-мечта“ (1902), романите: „Синът на прислужницата“ (1886–1909), „Червената стая“ (1879), „Селяните от острова“ (1887), сборниците: „Шведски съдби и приключения“ (1882), „Брачен живот I и II“ (1884 и 1886), „Приказки“ (1903) и др., които свидетелствуват за многоизмерния талант на Август Стриндберг и за необикновено широката скала на неговите интереси и познания. 

източник: Уикипедия




Няма коментари: