петък, 31 октомври 2014 г.

ЗАТИШИЕ

.................. автор: Шарл-Огюстен дьо Сент-Бьов

Понякога в стремеж към нещо непознато —
сред облаците чак да полетя сърцато
и чам да доловя от чудни песни ек,
каквито досега не е дочул човек —
събуждайки се, тъй понякога желая
и вместо своя труд да доведе до края
— а с толкова любов започнат вечерта, —
като дете в игра се втурва мисълта
към своите мечти; да тръгне тя тогава
решена е, със цел в поезия да плава.
Приготвям се за път, не чакам миг дори,
на кораба ми лек изскърцват макари
и котвата след туй на борда е; платната
очакват само бриз да лъхне в небесата,
на мостика събран е екипажът цял
и всеки надалеч тревожно се е взрял.
Потеглям, сбогом, бряг! — Но спящо е морето,
по-тихо е дори от езеро и ето,
не лъхна ни веднъж от никоя страна —
на мачтите висят отпуснати платна.
Със скръстени ръце кормчията се вглежда
в зелената вода, замряла без надежда,
чиято гладка шир със полет обигран
прелита гларус бял или пък корморан.
До края на деня в далечината бледа
кормчията е взрян, та облак да съгледа
или да види флаг трептящ — за вятър знак;
ще впива поглед тъй и подир залез чак,
в настъпващата нощ, догдето в мрачината
на мачтата върхът се губи сред мъглата.

превод: Пенчо Симов, 1978

четвъртък, 30 октомври 2014 г.

БАЛАДА ЗА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

автор: Драгни Драгнев 


Те тръгваха от мъката, растяха

в народната душа… Като бразда
надеждата - небесната им стряха -
обтягаше копнеж за свобода…
Вървяха те… Разпалваха жарава
от капка слънце в робските ни дни.
Над буен гняв и над позор и слава
изопваха за песен висини…
И ти, сърце - на мъката гнездото -
до днес ги носиш в земния си път.
И чуваш ти на времето в окото
камбаните им дълго да звънят…
Те не умират. Ден и нощ кръстосват
България… Над стъпките ни бдят.
Люлеят в нас към утрешното моста
и клади във душите ни редят…
Сърце, не ги оставяш нажалени.
Целуваш мълком тяхната бразда.
На любовта със вечните сирени
те тръгват пак да сеят свобода…



сряда, 29 октомври 2014 г.

НАРОДЪТ СЕ СЪБУДИ...

Народът притиснат до стената
бере душа, вече на парчета.
Стаята му тъмна като килия,
лежи като посърнал в бастилия.
Но ето, илюзиите той разчупи,
готов да глътне въздух.

Ще се бори срещу подкупи,
освободил се от този задух.
Народът се събуди,
не търпи вече да го тъпчат.
Съзнанието се пробуди
и разчупи болните илюзии.


автор: Николай Пеняшки - Плашков

Деница Дилова спечели наградата за нов български роман на „Сиела“

29.10.2014
Писателката, родена в Червен бряг, е победител в първия анонимен конкурс за Нов български роман на издателството. Тя печели 3000 лв., а романът й ще бъде издаден от „Сиела“ като под работното засега заглавие „Непорочна практика“. Отличен е и романът на Васил Панайотов „Отчужден“, който също ще бъде издаден от „Сиела“.
Наградените автори в компанията на главния редактор на "Сиела" Захари Карабашлиев /в средата/
Над 400 ръкописа участваха в първия национален анонимен конкурс на „Сиела“ за нов български роман. До финала достигнаха 10 романа. Конкурсът бе обявен в началото на годината. Кандидатите трябваше да изпратят непубликувани до сега текстове.

Деница Дилова определя жанра на романа си като социална сатира. Идеите за книгата „Непорочна практика“ идвали по време на сутрешния й крос. „Аз много чета и не смятам това за предимство“, казва Дилова. Тя е журналистка в Разград, от края на 2006 г. е редактор на "Лудогорски вестник". Има издаден сборник с разкази под заглавието „Тънкости на приготвянето“.
С два свои разказа през 2006 г. печели гласовете на публиката и поощрителната награда от конкурса "Очи за себе си" (ХуЛите), през 2008 г. печели първи места в литературните конкурси на Public Republic и „Литературата Днес“. През 2010 г. става носител на Първа награда от Осмия конкурс за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine.
Източник: "Сиела"





Паша Христова - Една Българска Роза


БУРГАСКИ ВЕЧЕРИ


понеделник, 27 октомври 2014 г.

Иво Сиромахов представя „Моят таен любовен живот“ с национално турне

Иво Сиромахов ще представи последния си роман „Моят таен любовен живот“ с национално турне. В следващия месец той ще гостува в 13 книжарници „Хеликон“ в страната...

продължете от тук: http://www.helikon.bg

Нобелов лауреат за литература - 2014 е Патрик Модиано


Френският писател Патрик Модиано е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература. Това беше обявено от Шведската академия преди минути. Модиано беше отличен за:

„За изкуството на паметта, с което той описа и най-неописуамите човешки съдби и събра в себе си жизнения свят на професията на писателя.“
Патрик Модиано е роден през 1945 г. В творчеството си смесва автобиографични елементи и фикция. Започва да публикува за първи път още през 60-те години на миналия век. Автор е на много романи, сред които преведени на български са „Кучешко потекло“, „Среднощно произшествие“, „Младост“, „Вратата на детството“ и др.
Модиано е носител на множество награди и признания. Романът му „Rue des boutiques“ от 1978 г. му носи отличието „Гонкур“. През 2010 г. е почетен с „Prix mondial Cino Del Duca“ от Френския институт за цялостен принос. 2 години по-късно беше награден с „Austrian State Prize for European Literature“ – австрийската награда, която се дава на европейски писатели за цялостен принос.
Една от най-важните личности за развитието на живота и творчеството на Модиано е френския романист и поет Реймон Кьоно. Кьоно му е преподавал геометрия и е бил приятел на неговата майка. Именно Кьоно е и човекът, който въвежда Модиано на литературната сцена. Той му дава възможността да направи контакти като присъства на коктейл, организиран от издателството „Éditions Gallimard“.
През 1970 г. Модиано се жени за Доминик Зерфус. Двамата имат 2 деца – Зина ( 1974) и Мари ( 1978).
Книги от Патрик Модиано тук


петък, 17 октомври 2014 г.

СОБСТВЕНИК НА...


Собственик на верига магазини решил да направи посещение на един магазин, за да види как се справят продавачите. Влязъл той в един от неговите магазини, отишъл до един ловно-рибарски щанд и чул следния разговор между клиент и продавач: 

- Ще ви предложа ето тези кукички, шаранджийски орловки, с тях рибата не може да избяга. 
- Ами добре ще взема една кутийка - съгласил се клиентът. 
- Обаче само с куки нищо няма да хванеш, трябва ти и едно влакно, ще ти предложа едно италианско, с него 50 килограмов сом можеш да извадиш. 
- Ами добре, ще взема една ролка - съгласил се клиентът. 
- Обаче без пръчка си за никъде, тука имаме една спинингова въдица със все макара - невероятна, с нея бе спечелен последния шампионат по риболов.  Ами добре ще я взема - съгласил се пак клиентът.

 Но на теб ти трябва рибарска чанта, къде ще си слагаш принадлежностите... 

продължете да четете от тук: 
http://bg-jokes.com/smeshni-vicove/vic/13363/ot-kategoria-drugi/




четвъртък, 16 октомври 2014 г.

67 г. от рождението на знаменития американски автор на съвременния трилър Джеймс Патерсън

"Basically, I have two speeds.... Hostile or smart-aleck. Your choice."
   Джеймс Патерсън е роден на 22 март 1947 г. в Нюбърг, Ню Йорк. Завършва "Манхатън Колидж" като бакалавър на хуманитарните науки по английски език. Продължава обучението си в магистърска степен в универисет "Вандербилт". Живее в Палм Бийч Каунти, Флорида, със съпругата и сина си. В началото на 90-те години работи като управляващ директор на рекламната агенция "J. W. Thompson".
   Негови романи са включени в класацията на Publishers Weekly за бестселъри в САЩ.
След големия успех на книгата Завръщането на паяка (Along Came A Spider), напуска работа, за да се отдаде изцяло на писането.
Джеймс Патерсън е един от най-добрите бестселърови автори в света. С първата си книга печели наградата Едгар за най-добър дебютен криминален роман. Публикуван е от Литъл Браун през 1976 г., когато авторът е само на двадесет и седем години. Оттогава той пише над двадесет бестселъра, сред които 9 от поредицата с детектива-психолог Алекс Крос. През 1997 г. Парамаунт Пикчърс снима изключително успешния филм по "Целуни момичетата", в който ролята на Алекс Крос се изпълнява от Морган Фрийман, а филмът "Розите са червени" излезе по екраните в средата на 2005 г. Правата за филмиране на Меден месец също са купени.
   Патерсън е написал също 4 романа за детектива Майкъл Бенет и десет книги, които са в поредицата "Женски клуб "Убийства". Друг негов типаж, но в по-новите му романи, е Максин Паетро.
   Негови романи са включени в класацията на Publishers Weekly за бестселъри в САЩ.След големия успех на книгата Завръщането на паяка (Along Came A Spider), напуска работа, за да се отдаде изцяло на писането.Джеймс Патерсън е един от най-добрите бестселърови автори в света. С първата си книга печели наградата Едгар за най-добър дебютен криминален роман. Публикуван е от Литъл Браун през 1976 г., когато авторът е само на двадесет и седем години. Оттогава той пише над двадесет бестселъра, сред които 9 от поредицата с детектива-психолог Алекс Крос. През 1997 г. Парамаунт Пикчърс снима изключително успешния филм по "Целуни момичетата", в който ролята на Алекс Крос се изпълнява от Морган Фрийман, а филмът "Розите са червени" излезе по екраните в средата на 2005 г. Правата за филмиране на Меден месец също са купени.   Патерсън е написал също 4 романа за детектива Майкъл Бенет и десет книги, които са в поредицата "Женски клуб "Убийства". Друг негов типаж, но в по-новите му романи, е Максин Паетро.
   Интересен е фактът, че той е първият писател в света, продал 1 млн. копия от произведенията си в дигитален формат.
   Джеймс патерсън е един от много популярните американски автори и у нас и голяма част от произведенията му са преведени на български език.
http://www.amazon.com/James-Patterson/e/B000APZGGS
http://tinyurl.com/6whtg4q

  Джеймс Патерсън твърди, че иска да бъде "кралят на романите, четящи се на един дъх". Според почитателите на неговите бързо развиващи се трилъри със стегнати сюжети, той наистина е такъв.
   "Издигането на Джеймс Патерсън до № 1 в света на трилъра е най-драматичната история в книгоиздаването на САЩ в последните години" - признава Майкъл Пийч, издателят на Патерсън от "Литъл, Браун и компания".
За повече информация може да посетите:
Джеймс Патерсън в нашия on-line каталог на английски и български език

СВАЛКИ


Бременна жена отишла на астролог, за да получи хороскопа на бъдещото си дете.
- Под какъв знак беше заченато детето? - попитал астрологът.
- Под една табелка 'Пушенето забранено'! 




ВИЦ

ПИСМО НА СЪПРУГАТА: 

Скъпи съпруже, 
Пиша ти това писмо, за да ти кажа, че те напускам завинаги. Бях ти добра жена седем години, но няма за какво да ти го доказвам. Последните две седмици бяха истински ад. Шефътти ми се обади, за да ми каже, че си напуснал работа днес и това беше последната капка, която преля чашата на търпението. Миналата седмица ти се прибра и не забеляза, че съм си остригала главата и изрязала ноктите, че съм сготвила любимото ти ястие и дори, че бях облякла чисто нов халат.Като се прибра, яде две минути и отиде право да спиш, след като изгледа мача. Не ми каза, че ме обичаш, не ме докосна или каквото и да е. Или ми изневеряваш или не ме обичаш повече, каквото и да е, напускам те. 

P. S.  Ако се опитваш да ме откриеш, недей. С брат ти се местим заедно в друг град. Пожелавам ти страхотен живот с  бившата ти съпруга. 


ПИСМО НА СЪПРУГА: 

Скъпа бивша съпруго,Нищо не може да направи деня ми толкова страхотен колкото писмото, което ми изпрати. Вярно е, че бяхме женени седем години, макар че добра жена е далече от това, което ти беше.Гледам спортни програми прекалено много, за да избегна постоянното ти натякване. За съжаление това не дава резултат. Забелязах кога си острига косата миналата седмица и първото нещо, което ми изникна в съзнанието беше: Изглеждаш точно като мъж. Майка ми ме е учела да не казвам нищо лошо, ако не мога да кажа нищо хубаво. Когато ми сготви любимотоядене сигурно си ме сбъркала с брат ми, защото аз спрях да ям свинско преди седем години.Легнах си веднага, когато ти си беше сложила новия халат, защото етикета с цената беше все още на него. Молех се да е съвпадение, че брат ми бе поискал 50 долара назаем тази сутрин, а цената на твоето халатче бе 49,99 долара!Въпреки всичко това аз все още те обичам и мислех, че би могло да се получи между нас.Така че, когато открих, че съм спечелил от лотарията 10 милиона долара, аз напуснах работа и купих два билета за Ямайка. Но когато се прибрах вкъщи ти вече си бе тръгнала.Предполагам че всичко си има причина. Надявам се, че ще имаш пълноценния живот, който винаги си искала. Моят адвокат каза, че заради твоето писмо няма да получиш нищо от мен.Така че проблемът си е твой!

P.S. Не знам дали съм ти казвал някога, но Карл, моят брат, се роди Карла! Надявам се, четова не е проблем за теб.

ИСТОРИЯ ЗА ЕДНА ЛЮБОВ


вторник, 14 октомври 2014 г.

ЦИТАТИ НА ДЕНЯ


  • "Добре е да пишеш, по-добре е да мислиш. Добре е да си умен, по-добре е да си търпелив." - Херман Хесе ; "Сидхарта"

ЦИТАТИ НА ДЕНЯ

За да бъдеш щастлив, трябва да учиш много – за да си създадеш някакви твои критерии това да се случи. Това е талант… и образование – да бъдеш щастилив."
Теди Москов

ЦИТАТИ НА ДЕНЯ


"Аз презирам хората, които се движат по края - от дясно или от ляво - и мятат камъни по този, който е в средата."
Дуайт Айзенхауер

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...



Знаете ли, че  д-р Ганчо Ценов е единствения български историк, защитил трако- илирииския древен произход на българите и отрекъл сегашния турско- руско- гръцки вариант. Единственият показал, че Троя се намира до Солун на Егейско море и че ние българите сме наследници на старите троянци. Доказал още, че хуните на Аспарух идват от Кавказ, която планина по- старите историци наричат Рила, а не сегашния Кавказ в Азия. Ценов извежда очевадните факти, че ние българите сме наследници на Атила и неговия син Ирник- родът Дуло, които са имали княжества по Дунава и много други покрити истини за нашия древен народ- българите!!!





неделя, 12 октомври 2014 г.

АСЕРТИВНОСТ

Асертивността е форма на поведение, при която се демонстрира твоето самоуважение и уважението ти към другите. Тя се основава на философията за личната отговорност и съзнанието за правата на другите хора. Асертивното поведение отразява разбирането за личната ценност на всеки - своята и на другите хора като отделни индивиди.
1. Да осъзнаеш че имаш редица права, които можеш да използваш и защитаваш.
2. Да придобиеш ясна картина за това как се чувстваш и да разглеждаш чувствата като нещо значимо.
3. Да се изразяваш ясно, просто, директно и по свой начин
4. Да не доминираш над другите и да не се разпореждаш с тях
5. Да разглеждаш като предизвикателство ситуациите, в които ти (или други хора) не участваш равностойно.
6. Да си отворен и честен към себе си и към другите.
7. Да изслушваш гледната точка на другите и да проявяваш разбиране.
8. Да приемаш това, което чувстваш, мислиш и правиш. Да уважаваш чувствата на другите и нещата, които правят.



ДРУГИ НАЧИНИ НА ПОВЕДЕНИЕ

АГРЕСИВЕН:


-преследване на своите цели
-принуждаване на другите да вършат неща, които не искат
-незачитане гледната точка и правото на другите
-търсене на печалба за себе си на всяка цена
-доминиране, обиждане и унижаване на другите
-проява на насилие над другите.



ТУК ПРИНЦИПЪТ Е: АЗ ПЕЧЕЛЯ ТИ ГУБИШ


МАНИПУЛАТИВЕН
-привидно възпитано и външно нападателно поведение
-пренебрегване на другите
-мълчание
-прикритост в отношенията с другите
-оставяне на чувство за вина у другите, ако не направят това, което се иска от тях.



ПРИНЦИПЪТ Е: АЗ ПЕЧЕЛЯ ТИ ГУБИШ


ПАСИВЕН
-избягване на конфликти
-казване "да" когато желанието е да се каже "не"
-поставяне потребностите на останалите винаги на първо място
-неизразяване на чувства
-превене на неща, които не са желани или за които няма вътрешно съгласие
-неяснота относно желанията и чувствата
-възприемане на себе си като жертва на несправедливости
-нерешителност, мекушавост, черногледство
-самоподценяване и самоунижаване.



ТУК - АЗ ГУБЯ ТИ ПЕЧЕЛИШ


Асертивността се основава на принципа: АЗ ПЕЧЛЯ - ТИ ПЕЧЕЛИШ



АСЕРТИВНИ ПРАВА:

АЗ ИМАМ ПРАВОТО:
-да се отнасят към мен с еднакво уважение независимо от възрастта ми, расата, социалното положение, пола, способностите или икономическото ми състояние.
-да изразявам своите чувства и мнения
-да изисквам отговор
-да бъда изслушван и да не се съгласявам
-да имам различни потребности и нужди от тези на другите хора
-да казвам "НЕ"
-да бъда критичен към другите по един конструктивен начин
-да знам, когато ме критикуват и да имам възможността да отговоря на критиката към мен
-да имам време да помисля когато взимам решения
-да казвам това, което искам
-да казвам, когато не разбирам и да искам повече информация
-да бъда отговорен за собствените си действия
-да не завися от одобрението на другите
-да имам собствени лични сфери, независимо от ролите, в които другите ме виждат, например: майка, дъщеря, баща, студент и др.
-да се съпротивлявам на нагласите и поведенията, които дискриминират хората
-да се радвам
- ………………………………………………………………………………………………….
- …………………………………………………………………………………………………..

МОИТЕ ОТГОВОРНОСТИ
-да се отнасям към другите с уважение и да се противопоставям на ситуациите, в които някой е дискриминиран
-да изслушвам гледната точка на другите, предложенията им, мненията, които изразяват и да им давам отговор
-да не пренебрегвам гледните точки и мненията на другите, когато са различни от моите
-да приема факта, че някои от молбите, които отправям, могат да не бъдат изпълнени
-да приема, че другите имат право да критикуват моите действия, ако го правят по конструктивен начин
-да проявя разбиране когато другите правят грешки
-да уважавам правата на другите хора и желанието им да говорят за себе си
-…………………………………………………………………………………………………….

НАЧИНИ ДА БЪДЕМ АСЕРТИВНИ

- Говори за себе си:
"Аз мисля..." вместо "хората смятат, че...” или "Не мисли че това решение е добро."


- Кажи как се чувстваш:
"Чувствам, че не мога да се справя” или "Чувствам се зле с това"


- Поеми отговорност за чувствата си:
"Яд ме е като се държиш така” вместо "Ти се държиш зле и това ме ядосва"

Кажи ясно какво искаш:
"Искам да дойда с теб!"


- Отдели фактите от мненията:
"Аз смятам че това е добър начин”, а не "Факт е че това е най-добрият начин."


- Знай че нещата могат да са различни за различните хора:
"Този начин е добър за мен" вместо "Този начин е добър"


- Бъди директен:
"Катя, не ми е приятно да ме прекъсваш”, а не "Забелязвал ли си как Катя прекъсва другите докато говорят"


- Бъди готов да преговаряш:
"Не мога да свърша това сега, както искаш, но ще го направя утре след обяд"


- Използвай "искам" вместо "трябва":
"Искам да свърша тази работа днес, затова няма да дойда с теб" вместо "Трябва да свърша работата, затова не мога да дойда с теб." (не прехвърляй отговорността вън от себе си, ти искаш и исканията ти трябва да бъдат уважени, не да се съобразят с дейността ти а с теб)


- Стимулирай и другите да бъдат асертивни:
"Какво искаш да направя?"