четвъртък, 18 юли 2013 г.

176 години от рождението на ВАСИЛ ЛЕВСКИ




 Днес на 18 юли се навършват  176 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски – идеолог  и организатор  на  националноосвободителното движение на българския народ срещу османското иго.
Васил Иванов Кунчев с псевдоним Васил Левски (на стария правопис: Василъ Лѣвскій ) е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейство-то на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя Христо и Петър, и две сестри – Яна и Марийка. Учи във взаимно училище в гр. Карлово и в класното в Стара Загора. През 1851 г.
баща му умира и тримата братя остават да се грижат за семейството.  По това време Ваосил е на 14 години и започва да учи за абаджия.  
Преди да навърши 20 години той става послушник в Хилендарския манастир и  се  обучава  за свещенник.
През 1858 год.  приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир в „Св. Спас”, а през следващата 1859 г. пловдивският  митрополит Паисий  го ръкополага за йеродякон в църквата „Света Богородица” гр. Карлово.
Васил Левски организира и разработва стратегията за Освобождаването на България от османското иго. Пътува по страната и създава тайни революционни комитети, които да подготвят националния бунт.
Левски е основател на Вотрешна Революционна (ВРО) и на Българския Риволюционен Централен Комитет (БРЦК).
Неговата мечта е за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си религиозна принадлежност.
Създадената от него ВРО е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на Европейската карта.
Определени автори свързват Левски с масонството, които допускат, че той бива посветен като масон през 1861 г. Това твърдение е категорично отречено от някои академични автори, макар те да не отхвърлят възможността Левски Левски да не е бил запознат с масонските идеи.
Той владее няколко езика: терски, гръцки и арменски, които се оказват полезни в революционна-та му дейност.
На 3 март 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Запознава се отблизо с бунтовните среди на българската емиграция.
През 1867 г. по предложение на Раковски е определен за знаменосец в четата на Панайот Хитов, която се подготвя за прехвърляне в България.
По-късно с четата преминават в Сърбия и постъпва във втората Българска легия на Раковски  (1867-1868).
След гибелта на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Васил Левски се убеждава, че за победата на българската революция е необходима значителна, предварителна и сериозна военна и организационна подготовка.
През август 1868 г., Левски отива в Букурещ, където се свързва с Иван Касабов и дейците на „Българското общество”.  Към това време се отнася запознанството му с Христо Ботев и техния съвместен живот в една изаставенавятърна мелница край Букурещ.
След значителна революционна дейност, отдаден изцяло за благото на род и Родина българският революционер и джингиби Васил Левски бива заловен на  27 декември 1872 г. от турската полиция следствие на дълга верига полицейски разкрития до Къкринското ханче (Източно от Ловеч).
Впоследствие Левски е отведен в София, където е предаден на съд. Апостола изгражда защитата си на основите на правата на християните според Хатихумаюна, за да не издаде никого и организацията. Той подчертава няколко пъти, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята.  
След процесът 60 души биват осъдени на затвор и заточение, и двама са обесени – Димитър Общи и Васил Левски.
На 18 февруари ( 6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на великият българин и революционер Васил Левски се намира в центъра на днешна София. 
  
Източник: Уикипедия 

В родния град на Левски Карлово от 09:00 часа се състоя тържествена света литургия в в Храм „Св. Николай" и поклонение на гроба на Гина Кунчева.

От 20:15 часа ще се състои изнасяне знамето на Карловския революционен комитет, в 20:45 часа ще има тържествен митинг на площад "Васил Левски".

76-та годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде тържествено отбелязана във Велико Търново. Програмата ще започне в 17:00 часа пред паметника на Апостола в центъра на града. След поетично встъпление, посветено на Апостола на свободата, единадесетокласничката Йоана Нанкова от Хуманитарна гимназия ще представи есето си „Защо Левски е в сърцето на всеки българин". В 17:20 ч. ще започне военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност от представители на държавни институции, обществени организации, политически партии, сдружения и граждани. В 17:30 ч. почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски" ще премине в тържествен марш по главната улица.

В Добрич Апостолът на свободата ще бъде почетен с общоградско поклонение и полагане на цветя пред паметника на героя.

Няма коментари: