петък, 25 януари 2013 г.

ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ МЕДИИ

Когато подхванем темата „За комуникациите” първата мисъл която ни асоциира е за „телеграфа” (жичен и безжичен), следва радиофона” и едва през 1906 г. прагматично е избран терминът „радио”. Произходът на думата „радио” налага ретроспекция и връщайки се, се установява, че етимологията на думата е от латински език, от radius (лъч).
Радиото е едно от „най-великите и полезни открития на света”, което разпръсква с мигновена бързина по всички посоки живата реч и е най-добрия предавател изразявайки качеството и силата на словото, красотата и нежността на музиката, които достигат до своите почитатели и любители.
Радиото като технологична новост е продукт на гениалната човешка мисъл и със своето качествено предназначение, информира, и предлага на цялото човечество постиженията във всички сфери, и категории на живота, и по този начин сближава народите от всички краища на нашата любима планета, и предлага възможността за братски взаимоотношения и връзки между тях. Именно с тази цел то присъства в домовете на жителите на планетата „Земя”, и всички те стават реални свидетели, и слушатели, и съпреживяват радостите, и неволите на своите събратя, и сестри по всички краища на света, и научават за всички новости, открития, новини във всеобхватни области и дейности на живота като цяло.
Казано накратко, че с навлизането на „радиото” като високотехнологичен продукт в живота, заема изключително важно значение със своята културна мисия.
С появяването му се заражда нова категория в журналистиката, така наречената „радио журналистика” и в съчетание с музикалното въздействие привлича вниманието, и поднася с необходимото качество, и силата на словото своите предавания, любимата ни музика, нещата които ни интересуват, и вълнуват.
Имайки предвид, че телевизията като медия е по-привлекателна за излъчване среда, докато радио журналистиката е по-тежко засегната, имайки предвид по-сложната подготовка, като изискване на радио журналистите. Въпреки това, радиото като електронна медия има своето голямо значение и заема достойно място в електронните медии, и това е доказано.
Най-голямо социално въздействие върху обществото оказва „телевизията” като електронна медия.
Първите редовни телевизионни предавания се появяват през 1937 г., които могат да се класифицират като „на запис” или „на живо”. И двете имат своето голямо значение, за поднасяне на необходимата информация с изисканото качество, а също така имат и своя принос.
Телевизията е най-голямата масмèдия, която задоволява напълно потребностите от информация, култура, изкуство и много други неща с най-голям успех относно всички области и категории на живота.
Не бива да забравяме и Интернет медиите, които напомнят за себе си като масови медийни услуги; електронна поща, уеб сайтове, блогове, интернет  телевизия, и други. Поради тази причина, много от масовите медии имат присъствие в интернет, от такива неща, като телевизионни реклами, като линк към сайт, или като игри в техните сайтове, за да примами геймърите да посетят сайта им. По този начин, те могат да използват лесна достъпност, поради причината, че Интернет има обсегът и предоставя възможността да се предава и излъчва едновременно необходимата информация в различни региони на света и разходно-ефективно.  
Друга електронна медия се явява и „фотографията”, която заема своето достойно място сред всички други, по причината, че взаимно се допълват. Тя предоставя снимков материал за някои медии, за онагледяване в доста конкретни случаи и ситуации, и по този начин допълват и подсилват необходимата информация, материали  и т.н. Като електронна медия тя работи и самостоятелно.

© автор: Николай Пеняшки – Плашков
2013-01-25
 
 

Няма коментари: