събота, 30 юни 2012 г.

Шумерска балада е най-старото любовно стихотворение в света

Глинената плочка с творбата, открита в Нипур през 1880 г., е датирана около 2030 г. пр. н. е.
Шумерската плочка се пази в Музея на Древния Изток в Истанбул.Тя е призната за най-старото любовно стихотворение в света, съобщава The New York Times. Възрастта на глинената плочка, на която е изписано стихотворението е повече от 4 000 години.
Баладата, която представлява признание в любов, е адресирано към владетеля на страната от жрица на Инана, богинята на любовта и плодовитостта. Владетелят от своя страна представлява Думузи, богът на пастирите, като любовното послание съпътства обичая на нощта на свещеното им единение. Много от изразите в баладата напомнят строфи от “Песен на песните” на цар Соломон и археолозите смятат, че стихотворението може да е послужило за неин прототип.

Символите на любовното послание отблизо.
“Ти ме плени, позволи ми, скъпи, да застана трепереща пред теб, женихе мой, и ти да ме поведеш към брачните покои”, се чете в началото на любовното послание, озаглавено “Съпруже мил на сърцето ми, божествена е твоята хубост, скъпи” (“Bridegroom, dear to my heart, Goodly is your beauty, honeysweet”). Баладата завършвна тържествено: “О, съпруже, ти изпита удоволствието чрез мен, кажи на майка ми, тя ще те дари с отбрани гозби; кажи на баща ми, той ще ти дари дарове”. Предполага се, че текстът се е използвал в религиозни шумерски церемонии, целящи увеличаване на плодородието и богата реколта. Финал и основно действие на церемонията бил сексуалният акт между владетеля на страната и жриците на Инана.
Древната шумерска плочка била открита в края на 1880 г. в Нипур, район, който сега се намира в Ирак. Стихотворението било открито сред шумерски съдебни документи за развалянето на годеж, продажба на имот и присъда за убийство, датирани около 2030 г. пр. н. е. След откриването си, любовното послание потънало в хранилищата на Истанбулския музей на Древния Изток и останало малко известно за широката публика. През тази година обаче, турската фирма-производител на дрехи Bisse, която спонсорира и археологически изследвания, организирала специална експозиция в музея, чиято основа станало най-древното любовно стихотворение. Турция е втората в света държава с най-богата колекция от писмени документи на Древния Шумер след САЩ.


 

Няма коментари: