четвъртък, 19 януари 2012 г.

СААДИ

Гробницата на СААДИ

Абу-Мохамед Muṣliḥ ал-Дин Бин Abdallah Ширази ( персийски : ابومحمد مصلح الدین بن عبدالله شیرازی) или още известен като Саади, е слязъл от Али, и е зет на пророка Мохамед. Баща му Saadi е починал, когата синът е бил още момче.

Саади е роден и починал в Шираз, Персия (Иран).Той пътува в продължение на тридесет години в целия мюсюлмански свят . Иран от вековете се слави с най-добрите поети в света, но иранците смятат, че Саади е един от най-великите.

Историците често разделят живота му на три части. Първите двадесет и пет години са изразходвани учи в различни страни, включително и университета в Багдад. През следващите тридесет години той пътува на изток към Индия и на запад чак като Сирия . Прави своето поклонение в Мека четиринадесет пъти.
Накрая, Саади се завръща в Шираз, където се отдава да пише и към преподавателската дейност.

Саади е бил ученик на суфи учител Шейх Shahabud-Дин Sahrawardi.

Двете най-известните творби на Саади са Bustan (Градина), който се състои изцяло в стих, и Gulistan (Rose Garden), в проза и стих. Той е особено известен с ироничното си остроумие, инжектирано в стиховете му .

Той е един от на големите персийски поети на средновековния период.

Предполага се, че Саади е може би първият персийски поет, преведен на европейските езици . Немска версия на Gulistan се появява през 1654 .

Гробницата на великият персийски Саади, може да се види в град Шираз . Стиховете от поемите на Саади, все още често се използват в разговори между иранците днес .


Няма коментари: